Rövidek

Jugoszlávia köztársaság
London, november 29.
A jugoszláv nemzetgyűlés Péter királyt és a Karagyorgyevics királyi házat detronizálta, minden örökölt előjogaitól megfosztotta és ugyanakkor kikiáltotta a köztársaságot. Londoni közlés szerint a Péter király személye körüli attasé közölte a Reuter Iroda tudósítójával, hogy erről a belgrádi határozatról értesíti Péter királyt. Londoni tájékozott körökben a jugoszláv nemzetgyűlés döntése nem okozott meglepetést. Tekintve, hogy Tito tábornagy kormányának a monarchia eltörlését célzó politikája ismert volt, most a választások után általánosságban ezt a fejleményt várták. Brit hivatalos körökben egyelőre tartózkodnak a trónfosztásról szóló közlés kommentálásától, de úgy tudják, hogy Nagybritannia nem emel kifogást a nemzetgyűlés határozata ellen.

Rövidesen helyreáll a diplomáciai kapcsolat Románia és Magyarország között

Bukarest, december 1.
Bukarestből jelenti az Európa Riport: Bukaresti politikai körök véleménye szerint már a közeljövőben helyreáll a nemzetközi jogi értelembe vett diplomáciai kapcsolat Románia és Magyarország között. Erre mutat, hogy a régi magyar követségen, amely a svéd követség védelme alatt áll, megkezdték a hivatalok és lakások rendbehozatalát. A svéd követség magyar osztálya egyébként naponta hivatalos órákat tart a volt magyar követségen, amelynek hivatali szobákra most felkerült a magyar címer.

Anglia védekezik az atombomba ellen

London, december 7.
Londonból jelentik: Attlee miniszterelnökhöz az alsóház szerdai ülésén kérdést intéztek az atombombával kapcsolatosan. Mivel a Szigetországot atombombával könnyen meg lehetne sebezni, azt kérdezték tőle utasítja-e a védelmi tanácsot, hogy a hadfelszerelési gyűrűket a különböző domíniumokba telepítsék át és ezzel egyidőben a lakosság aránylag nagy részét elszállítsák. Attlee miniszterelnök azt válaszolta, hogy ő pozitív módon kíván hozzányúlni a kérdéshez.

A Vörös Hadsereg nem vállal közösséget azokkal, akik bűntetteket követnek el

Budapest, december 13.
Az orosz részről kijelentették, hogy a Vörös Hadsereg semmiféle közösséget nem vállal azokkal, akik annak egyenruhájában bűntetteket követnek el. Aki vétket követ el, bűnhődnie kell. Nem azért jöttünk - mondja a nyilatkozat -, hogy kárt okozzunk, hanem hogy felszabadítsuk a népet.

Kővágó polgármester beszédének külföldi visszhangja

Washington, december 18.
A newyorki rádió vasárnap este közölte, hogy a New York Times ismertette Kővágó József budapesti polgármester beszédét, amelyet a magyar rádió közvetített. A newyorki rádió Kővágó polgármester segélykérő felhívásából kiemelte azt a részt, hogy ha nem nyújtanak segítséget, Budapest a világ legnagyobb temetőjévé válik. Könyörgünk a világ népeihez, segítsen rajtunk. A világ nem állhat ölbetett kezekkel, amikor egy milliós város gyermekei és asszonyai éhen halnak.

Bukarest, december 18.
A román rádió közölte, hogy Kővágó József, Budapest polgármestere segélykérő felhívással fordult a világ népeihez. A rádió közölte a felhívás kiemelkedő részeit. (MTI)

Szlovák hang
Pozsony, december 20.
A pozsonyi rádió ismertette egy szlovák lap cikkét, amely Gyöngyösi János magyar külügyminiszter francia újságírónak adott nyilatkozatához fűz megjegyzéseket. A szlovák lap szerint a magyar külügyminiszternek a prágai megbeszéléseken történelmi jelentőségű alkalma volt arra, hogy tisztességes megegyezés útján, baráti kapcsolatok jöhessenek létre a két ország között. A magyarok azonban még mindig nincsenek tudatában annak, hogy elvesztették a háborút és a Horthy-féle fegyvertárból a revizionizmust húzogatják elő – írja a szlovák lap. – A magyar kormány annak a gyanúnak teheti ki magát - folytatja a lap -, hogy a demokrácia, amelyet elvként vall, csupán leplezése igazi arculatának.

Egy másik lap szerint a csehek és a szlovákok közötti viszony kiéleződésének oka az, hogy a csehek úgy vélik: az igazi demokrácia elveinek a cseh politikai rendszer felel meg, amely tudvalevően a többpártrendszer elvét helyezi előtérbe. A csehek eltúlozzák a szlovákok hibáját az első köztársaság szétdúlásán.