Rövidesen megindul az áramszolgáltatás Bánhidáról

Ha valaki élelmezési kölcsönt jegyzett és az élelmezési kölcsönjeggyel bemegy a Kormánybiztosság nagymezőutcai hivatalának pénztárához, azonnal visszafizetik a kölcsön összegét. Ezzel kapcsolatosan kérdést intéztünk Vas Zoltán közellátási kormánybiztoshoz, aki a következőket mondotta:

– Az ostrom után úgy látszott, hogy Budapest számára nincsen segítség.
De az ájult város előteremtette az élelmezési kölcsönt és 40 millió pengőt jegyzett. Ezzel sikerült is az éhes szájaknak élelmiszert juttatni. Az emberek azt hitték, hogy ajándékba adják a pénzt, mert eddig az volt a rendszer, hogy az ilyen kölcsönöket sohasem adták vissza. Uj, demokratikus pénzügyi politikánk szelleméhez híven most idő előtt visszafizetjük a kölcsönt. A fél bejöhet ide hozzánk, felveheti a pénzt, vagy élelmiszert vásárolhat a kötvényéért.

Mi van a szénnel és a fával?

– Előbb a fáról beszéljünk – válaszolta a kormánybiztos. – Napról napra élünk. Nagyon kevés a fánk, a pékeket is egyik napról a másikra látjuk el. Semmi tartalékunk nincs, de amit lehet, megszerezzük és odaadjuk. Mindig meg kell indítani a dolgokat, a megindított folyamat aztán kiharcolja a maga szükségletét és ha kínlódva is, mégis segítünk a bajokon. Ami a szénkérdést illeti, szén van, éppen úgy, mint ennivaló is van. Nyakunkba szakadt a szén problémája. Közben azonban kiderült, hogy Bánhida épségben van, de eddig semmi sem történt atekintetben, hogy a szén a megfelelő helyre jusson. Most a Kormánybiztosság ad majd pénzt Bánhidának, ellátja a munkásokat ennivalóval, gyorsan kijavítják a felsővezetékeket és merem remélni, hogy július elsején megindul Bánhidáról a budapesti áramszolgáltatás. Így tehát nagymértékben szaporíthatjuk majd a villamosjáratokat is.