Ujabb drágasági hullám az élelmiszerpiacon

Eltünt a kirakatokból a tojás, a túró, a sajt, a cukor és a szalonna

Kettős ünnepek után általában mindig megcsappannak a készletek a városi piacokon.
Ezt tapasztalhattuk e héten kedden és szerdán, amikor több fontos élelmiszert már nehezen lehetett beszerezni. Azonban csütörtök óta sem változott a helyzet, sőt rosszabbodott, mert a még forgalomba kerülő élelmiszer nagy része ugrásszerű mértékben drágult!

A tojás 10-12, a keverttúró 26-30, a juhsajt 24-28, a vaj 52-56 pengő tíz dekánként.
A cukor teljesen eltünt a forgalomból, a feketepiac hiénái már újból 500-600 pengőig akarják feltornászni a cukor árát.

De lényegesen megdrágult a zsírárú is.
A füstölt szalonna 380-460, a zsírszalonna 400, az olvasztott zsír 440-480 pengő a henteseknél, a belvárosi üzletekben már 500 pengőért is nehezen lehet beszerezni.

A zöldfőzelékpiacon a helyzet úgy alakult,
hogy a romlandó termék ára mérsékeltebb, mivel értékesítésével várni nem lehet. A cukorborsó drágult, mert az árusok inkább kiszedik a hüvelyből a borsót és úgy árusítják, de a hüvelyes borsó árát nem mérséklik.

A kenyér is megdrágult a legtöbb kerületben.
A múlt héten még jó kenyeret lehetett beszerezni 30-40 pengőért, most 40-50 pengő az ára a jegynélküli kenyérnek a pékeknél is.

Az élelmiszer-kiskereskedelem a vidéki batyuzó termelők elmaradásával okolja meg a drágulási folyamatot.
Az bizonyos, hogy a távolabbi vidékek árufelhozatala lényegeset csökkent és e héten eddig csak a szomszédos községekből jött fel élelmiszer, leginkább a kültelket érintő villamosjáratokkal és a helyiérdekű vasutakkal.

Szerencse, hogy a környékbeli nagyobb kerti üzemek ellátják a fővárost zöldfőzelékkel.
A népélelmezési tömegáruk közül csak a saláta drágult, a paraj, sóska és a spárga megtartotta multheti árszintjét.

Mai élelmiszerárak:

Jegyre kiutalt cikkek: kenyér 2.20, liszt 2.80, cukor 20, élesztő 0.40, étolaj 20, vöröshagyma 4.20, tojás 1.50, birkahús 24, nyári szalámi 36 pengő.

Csarnoki árak:

tisztított paraj 26-30, gyökeres 24-26, sóska 28-34, zöldhagyma 3-5, hónapos retek 5-10, jégcsapretek 4-8, szabadföldi pirosretek 4-8, jánosnapi 10-14, sörretek 12-20, saláta 10-16, vegyeszöldség 14-24, sárgarépa 16-24, zeller 12-20, új karalábé 10-16, spárga levesbe 12-18, solospárga 24-36, törmelék 10-12, petrezselyem zöldje 1.50-2, idei csomózott zöldség 8-12, idei csomózott karotta répa 8-16, csresznye I. oszt. 60-90, II. oszt. 50-60, földieper negyedkiló 70-110, zöldegres 26-36, főzőtök 80-90, zöldborsó 90-130 pengő.

Feltűnő áreltérés mutatkozik a vásártelep forgalmában kialakult nagybani és a főváros területén érvényben lévő kiskereskedelmi árak között.
A csarnokokban és a kerületi nyílt piacokon sokszor 50-60 százalékkal magasabb árat kérnek a fogyasztóktól, mint a vásártelepen. Ennek oka az, hogy a vásárcsarnoki felügyelőségek nem kapnak tájékoztatást a vásártelepen kialakult árak felől. Azelőtt reggel 7.30 és 8 óra között a vásártelepi telefón útján közölte a csarnoki felügyelőségekkel az ott kialakult árakat. Ennek alapján arányosították a kerületi csarnokok fogyasztói árait is. Ezek a fontos szervezési kapcsolatok most teljesen elmaradnak az élelmiszerpiacon, nincs árellenőrzés, minden árus azt teheti, amit akar.

Ezen az áldatlan helyzeten sürgősen változtatni kell,
mert a dolgozók széles rétegei nem birhatják el a mostani közélelmezési helyzetet. A háziasszonyok nem tudnak kalkulálni, minden nap újabb meglepetések érik őket a beszerzés körül.

A nagybani forgalmat pedig sürgősen át kell helyezni a Dunapartra.

A tömegélelmezési cikkek nem birhatják el a mostani fuvarköltséget, amely az árut a csepeli piacról terheli. Azok a termelők, akik már most is a Vámház-térre szállítják termékeiket, jól járnak, mert készleteiket a korareggeli órák alatt értékesítik és a háziasszonyok is olcsóbban szerezhetik be szükségleteiket a termelőknél.