Megkezdődött az ipari jóvátétel munkája

Negyvenmillió pengőt kaptak az iparvállalatok

Az iparügyi miniszter a pénzügyminiszterrel megbeszélte egyes iparágak üzemi forgótőkével való ellátásának ügyét.
Arról van szó, hogy elsősorban a jóvátételi szállításokat végző iparvállalatok részesüljenek ebben a hitelben, továbbá egyes olyan gyárak, amelyek közlekedési eszközöket gyártanak.

Mivel azonban a jóvátételi szállítások a többi iparág munkáját veszik majd igénybe,
lehetséges, hogy rövidesen újabb fontos iparágak és kulcsiparok jutnak üzemi forgótőkéhez. Ez az úgynevezett célhitel igen nagy jelentőségű, nemcsak termelési és politikai szempontból, hanem azért is, mert biztosítja a vállalatok üzemének folytonosságát, a munkásság és az alkalmazottak munkabérét stb.

Jó forrásból értesültünk,
hogy máris közel negyvenmillió pengőt folyósított az iparügyi miniszter az előbb mondott alapon olyan iparvállalatok számára, amelyek nagy arányú jóvátétellel kapcsolatos szállítási munkálatokat végeznek el. A negyvenmillió pengőt elsősorban munkabérekre használják fel az iparvállalatok.

A jóvátételi szállítások munkája egyébként részben már megindult.

Elsősorban a vasút- és gépipar végez jóvátételi szállításokat, de ajánlatot tettek ebben a vonatkozásban a textilgyárak is, úgy hogy ennek a nagyjelentőségű ipari munkának a kiterjedésével a közel jövőben számítani lehet. Az erre vonatkozó tárgyalások kedvező mederben folynak.


Megállapították ipari jóvátételi kötelezettségeinket


A Magyar Távirati Iroda jelenti:

A fegyverszüneti szerződésben lefektetett kötelezettségeket immár végső formába öntötték és a magyar kormány előtt részletesen kidolgozott program fekszik arról, hogy ezeket a kötelezettségeket milyen formában kell az országnak az elkövetkezendő időszakban teljesítenie. Az első pillanatban megállapítható, hogy a jóvátételi követelések igen méltányosak és a fegyverszüneti bizottságok, elsősorban a Szovjetúnió jóvátételi bizottsága a legelőzékenyebb és megértőbb a magyar érdekekkel szemben.

A magyar ipar számára a jóvátételi kötelezettségek teljesítése
egyáltalában nem jelent olyan súlyos feladatokat, amelyek különleges nehézségekkel járnának. Meg kell állapítani, hogy a termelés előirányzott fokozása ösztönzően hat a magyar ipar tovább fejlődésére.

Ipari téren megtették az első lépést a jóvátételi szállításokkal kapcsolatos munkálatok megszervezésére:
az iparügyi miniszter az Iparművek Képviselete Állami Érdekű R.-T. (IKÁRT) állami vállalatot bízta meg a tárca körébe eső jóvátételi szállítások adminisztratív lebonyolításával.

Az iparügyi miniszter a dunántúli ipartelepeknek a termelésbe való bekapcsolása érdekében állami hiteleket nyújt.
A gördülő anyagok és különösen a vasúti teherkocsik gyártása megindult és így a szállítás eddigi akadályai is fokozatosan megszűnnek; a gazdasági élet és a termelés terén mind fokozottabban érezhető a javulás.

Az iparügyi miniszter az egyes gyárüzemek részére megállapított jóvátételi cikkekre vonatkozó megrendeléseket kibocsátotta.
Így ezzel az ipari termelés fokozódni fog és amellett megállapítható, hogy a szovjet-orosz jóvátételi bizottság az e kérdésekkel kapcsolatos tárgyalásoknál a legteljesebb megértést tanusítja.