Megindul a bankok munkája

Nagyjelentőségű intézkedésekről adunk hírt, melyeknek célja: feltámasztani a hiteléletet, megindítani a bankok erőteljes munkáját. Vásáry pénzügyminiszter a hitelélet megindításáról értekezletet tartott, amelyen résztvett a Nemzeti Bank, a Pénzintézeti Központ és a bankok képviselője is.

A miniszter leszögezte álláspontját:
nagy súlyt fektet a betétesek bizalmának visszanyerésére, illetve megőrzésére, valamint a bankszervezet egészséges működésének helyreállítására. Az értekezlet elhatározta, hogy a bankok helyzetét sürgősen tisztázni kell és haladéktalanul meg kell oldani a betétkérdést. Ami a régi betéteket és folyószámlákat illeti, az értekezlet arra az álláspontra helyezkedett, hogy a „befagyott” követelések feloldása csak kompenzációs alapon történhetik, aminek érdekében az eddigieken túlmenően új intézkedések várhatók.

A jövőben általában előtérbe helyezik a klíringrendszer kiépítését,
tehát olyan pénzkiváltó módszereket, amelyek feleslegessé teszik a pénzforgalom növelését.

Az értekezleten közölték,
rövidesen rendelet jelenik meg, amely elismeri, hogy a bankok a tényleges helyzet kényszerítő hatása alatt nem kezdhették meg a régi követelések visszafizetését és a rendelet védelmet nyujt a bankoknak minden kártérítési és esetleges valorizációs követeléssel szemben.

Megállapították azt az örvendetes tényt, hogy a betétállomány jelentős mértékben emelkedik.

Hogy a bankok ezt a tőkeerőt is az újjáépítés szolgálatába állíthassák, a Nemzeti Bank biztosítékot adott, hogy nagyobbarányú betétkivét esetén eszközleszámítolással áll a bankok rendelkezésére.