A Kisgazda Párt ipari tagozatának memoranduma

A Független Kisgazda Párt ipari tagozata, melynek kötelékében egyre nagyobb számban tömörülnek az önálló iparosok, és amelynek elnöki tanácsában az ipartestületek ismert vezető tagjai foglalnak helyet, memorandummal fordult az iparügyi és pénzügyi kormányzathoz, valamint a székesfővároshoz, a kisipari hitelellátás problémájának a legsürgősebb megoldása érdekében.

A memorandum mindenekelőtt számos panaszt sorol fel
a hitelintézetek és bankok ellen, amelyek akkor sem folyósítják a kért hiteleket, amikor erre módjuk lenne. Ugyancsak nem fizetik ki a betéteket sem, bár azok nincsenek letiltva.

Kérik az iparosok, hogy kisebb üzemek és iparosműhelyek üzembehelyezésére a vállalkozó iparosok kapjanak szükséges hitelt.
Hitelkeretet sürgetnek az Iparosok Országos Központi Szövetkezetének és a Budapesti Kisipari Hitelintézetnek. A Kisipari Hitelintézet például 1943-ban 13 millió pengőt helyezett ki, mint ipari termelési hitelt, úgyhogy a mai hitelszükséglet az ipari termelés hitelágazatában másfélmilliárd pengő lenne.

Ugyancsak sürgetik az iparosok a fedezetlen hitelakciók megindítását is.
A régi 500-1500 pengős kölcsönhatárt a mai érték- és árviszonyokhoz mérten fel kell emelni.

A memorandum végül kifejezi a hitet,
hogy a dolgozó iparosság bízik a kormányzat segítségében, amelynek programja az önálló kisiparosok védelme és felkarolása. Segítséget kér a kisipar, hogy termelőerejét teljes mértékben beállíthassa az új demokratikus Magyarország gazdasági felépítésének munkájába.