Megtorpant a dollár értékmérő szerepe

A pénzügyminiszter legutóbb rámutatott arra, hogy milyen veszélyt rejt magában az a jelenség, hogy az árupiacokon egyes cikkeknél dolláralapon számolnak, amivel nagy mértékben rontják a pengőt.

A dollár egyes szakmákban normális időkben is számolási alapul szolgált.

Belföldi eladásoknál dolláralapon, de pengőben fizetik ki a drágaköveket. Volt olyan eset, amikor egy üvegkereskedő dollárt követelt azért, mert – mint mondotta – román táblaüveget importált s ezt dollárral kell fizetnie.

A legnagyobb mértékben a bőrpiacon alakult ki a dollárbázis, mint elszámolási alap.

Ha a szakmában érdeklődik a kiskereskedő vagy fogyasztó, akkor azt a felvilágosítást kapja, hogy „a boxbőr ára 1 dollár körül van”, mert a hét elején visszaesett a dollár árfolyama. A talpbőrt is igyekeznek ott, ahol lehet, dollárért vagy dolláralapon elszámolni. Természetesen a bőrpiacnak ezen kinövése teljesen indokolatlan, mert ezidőszerint a bőripar belföldi nyersanyaggal dolgozik és így a termékeknek a dollárral semmi kapcsolata nincsen.

Meglepő jelenség volt az is, hogy az ingatlanpiacon egyesek dollárban kérték a ház, telek vagy öröklakás ellenértékét.

Ilyen üzletek azonban csak kis számban jöttek létre. Itt most már az üvegkereskedő, a háztulajdonos, a pamutkereskedő, a kis- és középgyáros nem ragaszkodik a dollárhoz. Az utolsó hetekben, mióta a külföldi valuták árfolyama erősen visszaesett, megszűnt a dollár értékmérő szerepe az árupiacokon. Csak a bőrpiac és a drágakőkereskedelem a kivétel.