Mi újság?

A Magyar Földrajzi Társaság

A Magyar Földrajzi Társaság Erődy Béla elnöklésével tartott ülésén Molnár Vincze bemutatta a Magas-Tátráról s Budapest jobb partjáról készített domborműveit. Cholnoky Jenő méltatta eztán Almássy Györgynek *Vándorutam Ázsia szivében* czímű munkáját, melyet a Magyar Természettudományi Társulat adott ki.

Magyar találmányok

A napokban berlinben egy tudományos körben bemutatták Szlávik magyar főhadnagy találmányát a színes fényépezésről. A találmányban a természetes szineket adja vissza fényképezés utján. Most meg Zsigmondy mérnökről beszélnek Berlinben, a ki a nagyító üveg oly alkalmazásának titkát deritette ki, melylyel a nagyítást az eddig ismertnél sokkal nagyobb mértékben lehet fokozni.

Helmholtz német természettudós kutatásai szerint a nagyítást eddig 4848-szorossá lehetett fokozni s Zsigmondy most ezt a számot még nagyobbra emelte.

Elhunyt Mannlicher Ferdinánd

Elhunyt Bécsben Mannlicher Ferdinánd lovag, a róla elnevezett ismétlő lőfegyver feltalálója jan. 26-án 56 éves korában. Mainzban született s onnan mint mérnök jött Ausztriába, a hol különböző vasutaknál volt alkalmazva. 1878-ben kezdett foglalkozni a lőfegyverek átalakításával. Találmányai kitünően beváltak s az osztrák és magyar hadsereg és a két honvédség már jó idő óta az ömnűködő gyorstüzelő Mannlicher puskákkal van ellátva. 1899-ben a király az osztrák urakházának tagjává nevezte ki.

A leleplezett naphtalin

Évek óta tűrjük, hogy a nyári hónapokban s még ezután is lakásunk levegőjét mgmételyezze a naphtalin kellemetlen szaga. De tűrjük, abban a hitben, hogy megszabadít bennünket különféle rovaroktól, főkép a molyoktól.

Ennek a hitnek vége lesz nemsokára; nem kisebb tekintély, mint Berthelot, korunk egyik legnagyobb khemikusa megállapitotta, hogy Meudonban, Páris mellett lévő laboratóriumában száz számra rakják le a rovarok petéiket naphtalin-gőzzel telített levegőben.

A naphtalin tehát csak bitorolja hirnevét, ellenben a rovarok pusztitására alkalmas szer a terpentin-esszenczia, kakukfű vagy levendula-esszenczia, különösen pedig a kámfor, a mit tehát kárvolt a naphtalin kedvéért detronizálni.

Tudomásunk szerint a Nemzeti Muzeum néprajzi osztályában is tettek a Berthelot-éhoz hasonló kisérletet: üvegharang alá jókora mennyiségü naphtalint tettek s melléje molyokat. Az eredmény az lett, hogy a molyokmind megették a naphtalint, a helyett, hogy ez pusztitotta volna el őket.

Remélhető ennélfogva, hogy a naphtalinnak hamarosan bealkonyodik, annyival is inkább,mert az embernek épen nem ártalmatlan.

A szibériai nagy vasút forgalma

A szibériai nagy vasút forgalma még részben sem felel meg a várakozásoknak. Míg az első évben, vagyis 1898-ban a vasutat kerek számban 860 ezer utas használta, 1901-ben csak 846 ezer ember utazott rajta s ezek nagyobb része is Amerikába kivándorló volt. Ezekből világosan kitünik, hogy az óriási költséggel épült szibériai vasút majdnem kizárólag katonai czélokra szolgál, a mennyiben oroszország ezen az úton fogja a háborúban seregeit Kelet-Ázsiába szállitani.

A turini egyetemi könyvtár égése

A tudományra nézve nagyon káros tűz pusztított január 25-ikén éjjel a turini egyetemi könyvtárban, melynek Bibliotheca Nazionale a neve. A tűz belülről keletezett és több teremben pusztitott. Sok ezer könyv és számos fonto kézirat is elpusztult, köztük keleti, arab, kopt, török és számos latin kézirat-gyüjtemény, ezek között a Szavojai-ház okiratainak egy része is.

A könyvtárt II. Viktor Amadeo alapitotta 1720-ban. 250.000 értékes könyv és 4138 kézirat volt benne; alapja az uralkodó szavojai ház régi könyvtárgyüjteménye. Számos keleti kézirat is volt a könyvtárban és négyszáz görög kézirat. Elégett ezerkétszáz latin kódex, két hetedik századból való ír kézirat, Pliniusz természetrajza miniatürökkel Mantegna iskolájábó, stb.

Új léghajó

Legújabban Unge svéd utazó az általa tervezett és készitett kormányozható léghajón a Balti-tengeren átkelt. Az útat Stockholmból Novgorodba (Oroszország) tizennégy óra alatt ette meg, habár a tengeren támadt szélvész a hajó irányzását nagyon megnehezitette.