Új jegyrendszer lép életbe

A Munkabérszínvonal Megállapító Bizottság a gazdasági szakminisztériumok, az újjáépítési minisztérium, a GyOSz és a szakszervezeti képviselők bevonásával napok óta rendkívül nagy horderejű tárgyalásokat folytat, amelyeknek eredményei az ország egész jövendő gazdaságproblémájára kihatással lesznek.

A szakszervezetek törekvése arra irányul, hogy az újjáépítésben kiemelkedő szerepet betöltő munkásság részére elfogadható bérszínvonalat érjenek el.
A szakszervezeti kiküldöttek nem feltétlenül ragaszkodnak az újabb százalékszerű béremeléshez, hanem sokkal inkább szeretnék elérni a munkásság természetben való ellátását. A szakszervezeti kiküldöttek a leghatározottabban állást foglaltak az élelmezés és anyagellátás területére általánosan kiterjedő legszigorúbb kötött gazdálkodás mellett.

A közellátási miniszter a tárgyalások folyamán őszintén feltárta az ország súlyos közellátási helyzetét.
Leszögezte, hogyha reményei valóra válnak a jelenlegi készletekből a békebeli kalóriaszükségletnek legfeljebb felét tudja az ország népe számára biztosítani. Ugyanilyen szűkös az ország ipari nyersanyagellátása is. Érthető ennélfogva, hogy a munkásság most már a leghatározottabban és a legsürgősebben követeli a kötött gazdálkodás bevezetését, amit az ország iparostársadalma is egyhangúan követelt a fővárosban néhány napja lezajlott országos ipartestületi elöljárói értekezletén.

Lapunk már régen a kötött gazdálkodás általános bevezetése mellett tört lándzsát,
ami szűkös készletek esetén az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a zugárukban bővelkedők duskálását és biztosítsák legelsősorban a dolgozók kielégítő ellátását. A tanácskozások során a közellátási miniszter némi haladékot kért a november elsején életbelépő új jegyrendszer előkészítésére. Az új jegyrendszer a hatósági ellátásból kirekeszti azokat, akik nem vesznek kellően részt az újjáépítés munkájában. A többieknek biztosít a szűk készletekhez mérten egy szerény fejadagot, végül több kategóriát állapít meg azok számára, akik a hatósági ellátásra leginkább rászorulnak és az újjáépítésnek a legnagyobb szolgálatot teszik munkájukkal. Az új jegyrendszer sokkal szélesebb körű lenne, mint az eddigi jegyellátás.

A munkásság felállította azoknak a természetbeni juttatásoknak a mértékét, amelyek biztosítása esetén egyáltalán nem kíván béremelést.

Amennyiben megfelelő természetbeni juttatásban nem részesül, úgy újabb százszázalékos béremelésre tart igényt. A megegyezés előreláthatólag a középúton, kompromisszumos alapon történik meg. Bizonyos százalék új béremelés mellett a dolgozóknak általános jegyrendszer keretén belül természetbeni juttatást fog a közellátási miniszter maximált áron nyujtani.

Ugyanakkor felmerült az árszabályozás általános kiterjesztésének szükségessége,
a kereskedelemnek legszigorúbb ellenőrzése, haszonkulcsok megállapítása és a visszaélések legszigorúbb megtorlása. A közellátás új alapokra való helyezésével elhatározták a búzaár új megállapítását is, még pedig november elsejétől kezdve 1000 pengőben. Ugyancsak elhatározták azt is, hogy a választások után szükség esetén betekintenek a háztartások éléskamráiba is, a vidéken pedig nagyobb mértékben az egész vonalon megszervezik az élelmiszergyűjtést.