Erélyes kormányintézkedések a közellátás és az árkérdés terén

Szombaton délelőtt minisztertanács fogadta el azt a javaslatot, amely széleskörű felhatalmazást adott Rónai Sándor közellátásügyi miniszternek a forgalom és az ár szabályozására.
Ugyanennek a minisztertanácsnak a felhatalmazása alapján a kormány kiáltványt intéz az őstermelő lakossághoz a terménybeszolgáltatás teljesítése érdekében és a vidéki nemzeti bizottságokat a politikai pártok országos és vidéki vezetőit a terménybeszolgáltatásokkal kapcsolatos intézkedések legmesszebbmenő támogatására kéri fel. A főváros ellátásával kapcsolatban tárcaközi közellátási bizottságot szerveztek, amely naponta ülésezik.

A tárcaközi bizottságban a szakminisztériumok, a főváros, a szakszervezeti tanács és a politikai pártok képviselői vesznek részt.
A politikai pártok minden közellátási kormánybiztos mellé egy-egy ellenőrző megbízottat küldenek ki. A beszolgáltatási kötelezettség határidejét is megállapították aképpen, hogy a kenyérgabona, árpa, zab és olajosmagvak beszolgáltatásának határideje ott, ahol vasutállomás van, október 20-ika, ahol nincs, október 31-ike. A kukorica beszolgáltatási határideje november 15. A beszolgáltatott termények árát azonnal ki kell fizetni. A sörgyárak árpakészletét 13-ától kezdődően lefoglalták és megtiltották a sörgyártást. Elfogadták azt a javaslatot, amelynek értelmében a külföldre közszükségleti árut csempésző tettest tízévig terjedhető fegyházzal, súlyosabb esetben halálbüntetéssel és vagyonelkobzással büntetik. Aki október 31-ig az ezévi termésű kenyérgabonát nem szolgáltatja be, ötévi fegyházat kap.

A közellátásügyi miniszter elrendelte,
hogy a beszolgáltatásra kerülő élelmiszereket a fogyasztó centrumokban összpontosítsák, hogy huzamosabb időre biztosítani tudják ezzel a dolgozók ellátását. Az élelmicikkek szállítását szükség esetén a személyszállítás terhére is biztosítják. Az élelmiszerekre jegyrendszert vezetnek be. Az espressókat bezárják, készleteiket átadják a községi élelmiszerüzemeknek. Felemelik a gazdasági rendőrség létszámát. Itt említjük meg, hogy a tőzsdét nem zárták be.

A burgonyakérdés azonnali megoldására kormánybiztost rendeltek ki,
a kormánybiztos Gál András, a Községi Élelmiszerüzem helyettes vezérigazgatója. A belügyminiszter utasítást kapott, vizsgálja felül, hová kerül a főváros rendelkezésére bocsátott napi lisztkontingens.

A földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki,
amelyben megállapítja, hogy a vetőmagakció, valamint az iparcikkekért történő vetőmagfelajánlás nem járt kellő eredménnyel, így elrendelte a gazdasági és háztartási szükségleteken, valamint a közellátási, jóvátételi vagy adózási kötelezettségen felül eső búza- és rozskészletek lefoglalását.

Ugyanakkor a Szakszervezeti Tanács az árkérdés tekintetében
fordult felirattal a miniszterelnökhöz, és kérte, hogy az árkérdés és a bérellátás terén tegyen a kormány sürgős intézkedéseket. A felkéréssel egyidőben a minisztertanács október 14-től kezdődően százszázalékkal felemelte a kollektív munkabéreket és munkabérszínvonal megállapító bizottságot szervezett.

Ugyancsak a közellátás kérdéseihez tartozik az is,
hogy beérkezett Budapestre az első lengyel szénszállítmány, 900 tonna sziléziai szénnel. A szénszállítmány lengyel kísérője hálás szavakkal emlékezett meg arról a segítségről, amelyben a magyar nép részesítette 1939 után a lengyel menekülteket.

Végül pedig, de nem utolsó sorban, emlékezzünk meg arról a fontos eseményről,
hogy Dálnoki Miklós Béla miniszterelnök megjelent Vorosilov tábornagynál, akinek köszönetet mondott azért, hogy az ideiglenes nemzeti kormány kérésére a jóvátétel címén ez évben esedékes százezer tonna kenyérgabonát és a 33 ezer tonnát kitévő budapesti gabonakölcsönt a magyar államnak csak 1946 október 15-én kell megtéríteni. Erről Vorosilov tábornagy és Dálnoki Miklós Béla miniszterelnök egyezményt is írtak alá.