Ötezer Jeep a magyar mezőgazdaság szolgálatában

A mezőgazdasági szakemberek agrárankétjén az újjáépítési minisztérium részéről az a bejelentés történt, hogy a kormány a szövetséges nagyhatalmakkal 5000 Jeep átvételéről tárgyal, amelyeket a magyar mezőgazdaság katasztrófális vonóerőhiányának pótlására fognak felhasználni. Köztudomású ugyanis, hogy a magyar mezőgazdaságnak már békeidőben a vonóerőhiány volt egyik szervi betegsége, ami a háború pusztításai következtében egészen katasztrófális méreteket öltött. A mezőgazdaság a vonóerőnek több mint 50 százalékát vesztette el.

A Jeepet, ezt a 60 lóerős amerikai gyártmányú kis hadiautót
értesülésünk szerint a mezőgazdasági egyetem mintagazdaságában kipróbálták és a mezőgazdaság szolgálatára rendkívül megfelelőnek találták. Igen jól használható a Jeep pótkocsi vontatására, ezáltal szántásra használható igaerőt lehet megtakarítani. Ugyancsak kiválóan felhasználhatók a kis hadiautók a mezőgazdasági tömegszállításoknál és behordásnál. De felhasználható a Jeep szántásra is.

Előreláthatólag az 5000 nagyteljesítőképességű, kitűnő amerikai kismotor
a szövetséges hatalmak jóindulatából egész rövid időn belül bekapcsolódhatik a magyar mezőgazdaság munkájába és a nagyfontosságú őszi és tavaszi szántást és vetési munkálatokból is kiveszi már a részét.