Ujévi beszélgetés a közellátási miniszterrel

Felkerestük Bárányos Károly közellátási minisztert, hogy megkérdezzük: milyen a helyzet a közellátás terén?
Mindenekelőtt arról érdeklődtünk: milyen eredménnyel végződött az élelmiszerjegyek visszaadása.

– Erről még pontos adatokat nem mondhatok,
magam is nagy érdeklődéssel várom a végleges eredményt. Élelmiszerjegyekben valóságos infláció volt és sok jegy került illegitim kézbe. Nagybudapesten több mint 1.6 millió ember jutott élelmiszerjegyekhez és legalább 300 ezer főre tehető azoknak a száma, akik a jegyeket visszaszolgáltatják. Ha megfelelő komoly eredmény nem lesz, a legerélyesebb intézkedéseket léptetjük életbe, mert lehetetlen, hogy egyesek jogtalanul nagy készleteket halmozzanak össze. Ez esetben jön a háztartásokban az illegitim készletek felkutatása, a spájzok ellenőrzése és jutalomban részesítjük a feljelentőket.


Nincs szükség sorbaállásra a pékeknél


– Mindenki, akinek jogosultsága van arra,
hogy augusztus 1-ig ellássa magát, megfelelő szállítási igazolvány birtokában vidékről hozhat fel lisztet. Szó van arról, hogy esetleg a Futura erre a célra vásárol össze szabadlisztet a vidéken és az így szerzett készletet magasabb áron hozzák forgalomba. Mindezen intézkedések következtében és a meglévő készletek alapján megállapítható, hogy a pékeknél még most is előforduló sorbaállásnak meg kell szűnnie, erre különösebb ok nincs. Ezidőszerint is tíznapi készlettel rendelkezünk.


5-600 vagón az idei cukorprodukció


– Kétségtelen, hogy tisztán kenyérgabonából kenyeret adni nem tudunk.
Ezért – mint ismeretes – a kormány kénytelen volt bevezetni a kukoricanapokat és bőven adagoljuk a kukoricalisztet, különösen, ha elég szén áll a rendelkezésre, mert a kukoricát most még csak szárítva lehet megőrölni. Mihelyt bővebben lesz szén, a felhasználható kukoricakészletek növekedni fognak és kielégítő mennyiségben adhatunk tengerilisztet. Komoly nehézséget okoz még a vidéken összegyűjtött gabonakészletek elszállítása. Ezidőszerint különféle kenyérgabonából körülbelül ezer vagón áll rendelkezésre. A szállításhoz fedett kocsi szükséges, amiben meglehetős hiány van, főleg a katonai szállítások miatt, amelyekhez szintén fedett kocsi szükséges, így a szállításra váró gabonatételek csak késedelmesen jutnak el a bányavidékre és Budapestre.

A bányászok ellátása tekintetében úgy intézkedtünk,
hogy legalább kéthavi tartalékuk legyen és ha a szállítási eszközök rendelkezésre állnak, úgy ezt biztosítani is tudjuk. Karácsonyra egymillió munkásnak, legnagyobbrészt bánya- és nagyipari dolgozónak cukrot és húst biztosítottunk.

Az importnehézségek miatt, az elkövetkezendő időben csak belföldi cukor
fogyasztására leszünk utalva. Ez a körülmény sajnos lehetetlenné teszi a cukornak mindenki számára jegyre való elosztását, mert nem várható több hozam az idén 500-600 vagón cukornál, ami legfeljebb a gyermekek, betegek, kórházak ellátását szolgálhatja.


Csereakció a faluval

– Sokat várunk a vidéki csereakcióktól.
A mostani ismeretes áruzárolási intézkedések eredménye kapcsán sok árucikket küldünk a falunak csereélelemért. Ezzel a következő hónapok nehéz korszakát át tudjuk harcolni, biztosítva a dolgozók minimális élelmiszerellátását. Nagy előnyt jelent, hogy sikerült bekapcsolni a közellátásba a községi termelési biztosokat és a termelési bizottságokat. E téren már bizonyos eredmények jelentkeztek, így a közellátásnak most már kiépített községi szervezete is van.

Megkérdeztük ezután a közellátási minisztert: hogy az újév alkalmából mit üzen olvasóinknak?

– Ha a falu megértéssel lesz a dolgozók iránt – mondta a miniszter –, akkor bármilyen keservesen is, de átvészeljük ezt a telet. Kedvező momentumok, hogy elegendő őszi vetésünk van és remélhetőleg a tavaszi munkálatoknak sem lesz különösebb akadályuk, úgyhogy a következő termelési évben jobb lesz az eredmény és kevesebb gondunk is lesz.

Búcsúzásul még megkérdeztük Bárányos Károlyt: milyen koszton él a közellátási miniszter?

– Reggel öttől késő estig itt vagyok a hivatalomban, ha csak minisztertanácsra, vagy valamilyen értekezletre nem kell elmennem. Itt étkezem a menzán, otthon nem is főznek nekem. Hivatalnokpótjegyet kapok, ebből kell kijönnöm háztartásommal – mondja a miniszter, aki nehéz és felelősségteljes munkájában is törhetetlen bizalommal tekint a jövő felé az újesztendő napján.