Az UNRRA-segítség megállította az árupiaci emelkedést

A kormány pénzügyi politikája, a lassan javuló közellátási helyzet – amely ezidőszerint főleg erősebb hús-, szárnyas-, tojás- és tejnemű-kínálatban jelentkezik –, az áruzárolási rendelkezések, kétségkívül előbb-utóbb olcsóbbodási folyamatot fognak megindítani.

Ezt igazolja az a körülmény,
hogy az árupiacokon tartózkodás észlelhető és úgy a csepeli élelmiszervásáron, mint a gyáraknál, nagykereskedőknél lassabban, vontatottabban történik az árukészletek felvásárlása és átvétele. A kosztpénzpiacon is a kínálat kerekedett felül az utóbbi napokban, ami azt mutatja, hogy a spekuláció tartózkodik újabb lépésektől. Mindehhez hozzájárult az is, hogy Magyarország UNRRA-segélyt kap, ami kétségkívül szintén elvezet a várvavárt olcsóbbodási folyamat kialakulásához.

Az UNRRA különféle élelmiszereket, gyógyszereket küld és azt a hiányt, ami elsősorban a külföldről importált élelmiszercikkekben jelentkezett eddig, enyhíteni és később megszüntetni fogja.
Érezhető ez máris a cukor feketepiacán, ahol a cukor ára nagyban körülbelül 20-25 százalékkal csökkent. Elsősorban a becsempészett szlovák, lengyel és román cukor érezte meg máris a lanyhuló irányzatot. Kétségkívül hozzá fog járulni az árucikkek olcsóbbodásához az is, hogy külföldről most már egyre sűrűbben kapunk ajánlatot, amelyben hosszabblejáratú hitelre különféle árucikkeket kínálnak eladásra egyes gyárak. Természetesen a régi, békebeli cégekkel elevenítik fel régi kapcsolataikat a külföldi gyárak és nagykereskedők. Így most tízhónapi hitelre kínáltak árut egyes svédországi cégek régi budapesti vezérképviselőiknek.

Svájci gyárak megbízottai is előnyös ajánlatot tettek magyar cégeknek svájci finom mechanikai és gépalkatrészek átvételére.
Volt egy svájci áruajánlat, amely svájci tehenekért (nem tenyészállatért) különféle lőtt vadakat kért cserébe. Nagyban meg fogja könnyíteni az áruforgalmat, az élelmiszerellátást és árucserét az a megállapodás, amely a szovjet kormánnyal jött létre és amely lehetővé teszi, hogy rövid időn belül hétszáz darab három tonnás teherautót vegyünk át. Úgy hírlik szakkörökben, hogy az átvételre külön szövetkezet vagy részvénytársaság alakul, amelyben résztvesznek a szakmabeli cégek is. A teherautók egy részét a MÁVAUT fogja megkapni.

Mindenesetre az orosz teherautóimport rendkívül örvendetes az árusállítási és olcsóbbodási lehetőség szempontjából. Nagyon érezhetően befolyásolja a piacot az a körülmény is, hogy az egyik amerikai társaság közhírré tette, hogy Magyarország részére korlátlanul utal át dollárt a Nemzeti Bank útján hivatalos árfolyamon. Ez a körülmény szintén éreztetni fogja kedvező hatását úgy a valutapiacon, mint az árupiacon. Sok momentum tehát arra mutat, hogy az intenzív olcsóbbodási folyamatnak az árupiacon előbb-utóbb be kell következnie.