A Nemzeti Bankhoz kiküldött ellenőrző szakértők működéséről

Oltványi Imre, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – mint az MTI jelenti – szerdán délután fogadta a sajtó képviselőit.
Ismertette előttünk az ország súlyos gazdasági helyzetét és hangsúlyozta, hogy a kormány minden külföldről jövő segítő készséget a legnagyobb örömmel fogad, mert ezt nem nélkülözheti. A Nemzeti Bankban az történt, hogy a Szövetséges Ellenőrző Bizottság részéről kiküldött gazdasági szakértő – aki különben már a multban is felbecsülhetetlen szolgálatokat tett a magyar gazdasági életnek – székhelyét a Bankba tette át. Működésének célja az, hogy olyan adatok birtokába jusson, amelyek segítségével megállapítható lesz, melyek azok a módok, amelyekkel az infláció további gyorsulásának elejét lehet venni.

E ténykedése a legteljesebb mértékben megfelel a magyar kormány óhajának.

Magyar részről ugyanis azt szeretnénk, ha a Szövetséges Ellenőrző Bizottság révén valamennyi nagyhatalom szakértőket küldene ki a magyar gazdasági helyzet megvizsgálására, hogy így a szövetséges nagyhatalmak is tisztán lássák, milyen úton lehet legjobban segítségére lenni a magyar gazdasági életnek.

Az elnök nyomatékosan hangsúlyozta,
hogy a Nemzeti Bankban történt szövetséges gesztus nemhogy alaptalan rémhírekre adhatna okot, hanem éppen ellenkezőleg, ez tekinthető az első pozitív lépésnek a felénk nagy jóindulattal forduló szövetséges nagyhatalmak részéről annak megállapítása érdekében, hogy milyen úton lehet hathatós segítséget nyujtani Magyarországnak.

Ennek felel meg a Szövetséges Ellenőrző Bizottság és a magyar kormány együttes elhatározása
alapján létrejött az a további intézkedés is, amellyel most már szigorúan megállapítják azt a hitelkeretet, amelyet a Nemzeti Bank esetről-esetre a kormány rendelkezésére bocsát. Az infláció elleni küzdelemnek ugyanis nemcsak pénzoldalról, hanem a termelés oldaláról is folynia kell s a termelés fokozását segítik elő azok az intézkedések, amelyek révén a legfontosabb termelési ágak számára szükséges hiteleket a kevésbé szükséges igények csökkentésével feltétlenül biztosítják.

A különböző rémhírekkel szemben az elnök nyomatékosan hangsúlyozta,
hogy a Nemzeti Bank éppúgy végzi a munkáját, mint eddig, a Nemzeti Bank ténykedését kívülről semmilyen értelemben nem befolyásolják, az állami hitelnyujtást semmiféle kizárólagos külföldi ellenőrzés alá nem rendelték, hanem ezt az ellenőrzést valamennyi tényező egyetértésével a Gazdasági Főtanács gyakorolja.