Legújabb jelentések a Magyarországnak szánt UNRRA-segély folyósításáról

A londoni rádió a Magyarországnak szóló UNRRA-segéllyel kapcsolatban a következő újabb értesüléseket közli:
A legszükségesebb szállítmányokat már útnak indították, a fennmaradt egymillió fontból pedig a lehető legsürgősebben megvásárolják az igényelt és annyira nélkülözött cikkeket. Azonban három hónapba telik körülbelül, amíg egy ellátási útvonalat sikeresen megszerveznek. Elsősorban vásárolni kell, ami magában véve sem könnyű feladat, mivel kevés a búza és a zsiradékban, proteintartalmú élelmiszerekben és cukorban is nagy hiányok mutatkoznak. Másodszor hajótérben is nagy a hiány.

A szállítmányokat valószínűleg Triesztben teszik partra,
ahol még meg kell küzdeni a belső szárazföldi szállítás minden nehézségével, a teherautóhiánnyal és azzal a ténnyel, hogy az utak rettenetesen rossz állapotban vannak. Az UNRRA szervezete azonban mindent elkövet, hogy a segély minél nagyobb mértékben és mielőbb megérkezzék Magyarországra.


Az amerikai magyarok segélyakciója

A newyorki rádió jelentése szerint az amerikai magyaroknak Magyarország támogatására irányuló segélyakciója tízezer dollárt utalt át Svájcnak, hogy ott ezen az összegen gyógyszert vásároljanak Magyarország részére. A gyógyszernek Magyarországra való szállításáról a budapesti Ellenőrző Bizottság amerikai osztálya gondoskodik. A gyógyszert amerikai repülőgépen szállítják Magyarországra. Ugyanakkor az amerikai magyar segélyakció nagyobb mennyiségű penicillint küldött egy amerikai repülőgépen Magyarországra, többezer fiolát, amely mintegy egymilliárd egységet tesz ki. Februárban ugyanannyit küldenek majd.


15 tonna élelmiszert küldenek az argentíniai magyarok


Tildy Zoltán miniszterelnök a következő táviratot kapta:

„A Nemzeti Segélynek 33 láda ruhaneműt küldtünk a genfi Vöröskereszt közvetítésével. Kérünk közvetlen kapcsolatot a Nemzeti Segéllyel és a küldemény érkezéséről értesítést. Februárban 15 tonna élelmiszer indul útnak.
A Magyar Népet Segítő Demokratikus Szövetség. Cordoba (Argentina)”.