Ötmillió holdra emelik a vetésterületet

Nagyszabású vetési tervet dolgozott ki a földművelésügyi minisztérium

A földművelésügyi kormányzat az őszi termelési tervet
nemcsak százszázalékig megvalósította, de a termelési terven túl is haladt, amennyiben hárommillió kataszteri hold kenyérgabonavetést sikerült elérnie. Ez a terület a szokásos őszi vetésterületnek több mint 75 százaléka.

A földművelésügyi minisztérium most nagyszabású tervet készített elő, hogy tavasszal minél nagyobb területen tudjon bevettetni.
A minisztériumban megyénként külön vetési terv készült, amelynek alapján minden remény megvan arra, hogy a folyó gazdasági évben mintegy ötmillió kataszteri holdat tudnak bevetni és ebben az esetben csak 800.000 kataszteri hold föld maradna ugarnak.

A termelési terv különösen figyelembe veszi a traktorokat.

Jelenleg a traktorok üzemképes állapotba helyezése az egész országban tervszerűen folyik és megkezdődött az üzemanyag összegyűjtése is. Minden traktorra kötelező 200 hold föld felszántása és aki ennél nagyobb területet fog felszántani, az traktora után progresszív rendszer szerint külön pénzjutalmat kap az államtól. Ugyancsak nagyszabású munka folyik, hogy a vetőmaggal nem rendelkező gazdákat a közellátás készleteiből kielégíthessék.

Máris igen jelentős eredmény, hogy szerződésileg biztosította a minisztérium idáig 70.000 katasztrális holdnak cukorrépával való bevetését.

A szerződések szerint minden cukorrépa alá felszántott holdföld után 2 kg cukrot kapnak a termelők hatósági áron, ezenkívül pedig az a gazda, aki ősszel holdankint 100 mázsa répát szolgáltat majd be, a beváltási áron felül 60 kg cukornak hatósági áron való vásárlására is jogosultságot nyer.

Ugyancsak nagy erőfeszítéseket tett a minisztérium a textilgyártáshoz szükséges különböző ipari növények termesztésének fokozására is.

Aki most vagy magkendert, rostlent, vagy őszi lent termel, majdnem 100 kiló rostkóró vagy 150 kiló rostkenderkóró után 2 kg kész kendert, vagy lenárut, zsákot, vásznat igényelhet.

Különösen nagy segítséget jelent
a tavaszi mezőgazdasági termelési tervben a szovjet-magyar klíringegyezményben Magyarország részére biztosított 500 darab lánctalpas tarktor, ezenkívül az a 10.000 tonna nátrium-nitrát, 10.000 tonna kálisó és 15.000 tonna apatit-koncentrátum, amelyből a mezőgazdaság műtrágyaszükségletének jelentős részét fedezni tudják.

Amennyiben valamilyen súlyos elemi csapás nem éri az országot,
úgy ez a komoly tavaszi vetési terv feltétlenül biztosítja azt, hogy az idei ősztől kezdve kenyérellátásunkban fennakadás nem lesz, cukorellátásunk jelentős mértékben javul, sőt a textilgyártásunk is komolyabb lendületet nyerhet.