250 milliárd értékű milliós bankjegy került forgalomba

165 tisztviselő számlálja állandóan a bankjegyeket a Nemzeti Bankban

Csütörtökön zajlott le az új milliós bankjegyek premierje.

A Nemzeti Bank pénztártermében már nyolc órakor nagy számmal jelentek meg főleg bankok, iparvállalatok, azután a Postatakarékpénztár kiküldöttei, egyes vidéki hatóságok megbízottai kofferekkel, zsákokkal, sokan hátizsákokkal felszerelve, hogy a Nemzeti Bankra szóló csekkek alapján mielőbb megkapják és hazavigyék bankjegy-ellátmányukat.

A pénzpiac feszülten várta az új milliós bankjegyek megjelenését, mert az utolsó napokban igen nagy bankjegyhiány mutatkozott.

A pénzszűke olyan nagy méreteket öltött, hogy egyes bankok és bankházak szerdán bankjegy helyett bónokat adtak, amelyeket azonban mára már beváltottak, úgy hogy megszűnt minden fennakadás a bankjegyellátás terén és a kosztkamatláb is csökkenést mutat, az utolsó napok feszültsége után.


Reggel 8-tól este 7-ig


A Nemzeti Bank hatalmas kifizető-pénztártermében százhatvanöt alkalmazott foglalkozik kizárólagosan pénzszámlálással, ellenőrzéssel, kifizetéssel vagy befizetéssel.

Ezek a tisztviselők hatalmas munkát végeznek, mert reggel nyolctól este hétig íróasztal mellett ülnek és rendületlenül számolnak. Csak félórát pihennek délben, egyébként szünet nélkül folyik itt a munka odáig, amíg az utolsó ügyfél is meg nem kapja a pénzét.

Egy hosszú asztalnál hatvan női alkalmazott ül és fürge ujjakkal számolja a pénzt.

Alacsony üvegfal választja el a munkahelyeket, amelyek fölött kétféle ellenőrzés is történik. Ellenőrök és egy magasabb emelvényen egy felügyelő figyeli a munkát és cseréli ki azonnal a sérült, vagy hibás bankjegyeket. Három számláláson megy keresztül egy százas pénzcsomag, amíg a Nemzeti Bank azt kiadja. A csomagon jelzik, hogy kik számolták, ellenőrizték és külön mutatja a dátumot, amikor összeállították. Hiány vagy pénzeltűnés nem fordul elő. Soha még az alkalmazottak kezén pénz nem tűnt el!

A milliósok első napján hatalmas kötegekben
mintegy 250 milliárd pengő értékű milliós bankjegy került forgalomba. A százezresekből százmilliós összekötött csomagokat kapnak az ügyfelek, s milliós bankjegyekből már egymilliárdot kötöznek össze.

Érdekes a bankjegy útja, amíg a nyomdából a közönséghez jut.

A Markó-utcai bankjegynyomdából külön autókon hozzák a bankjegyeket megfelelő őrizet mellett a Nemzeti Bank Szabadság-téri palotájába, amelynek földalatti kétemeletes mélységű pincéjében hatalmas trezorokban tárolják a bankjegyeket. Innen liften viszik fel a kötegeket az elsőemeleti trezorba, ahonnan kis vashajtánykocsikban hozzák be a pénztárterembe. Itt a bankjegyeket megszámlálás végett szétosztják. A tisztviselőknek azonban nemcsak pontosan kell számolniok, hanem a hibás bankjegyeket is fel kell ismerniök, hogy azokat rögtön kicseréljék.


Az inflációs idők csodája

Külön pénztár cseréli be a sérült és hiányos bankjegyeket.

A százpengősöktől lefelé azonban már nem váltják be a sérült bankjegyeket. Érdekes, hogy a közönség alig hoz be sérült vagy hiányos bankjegyet.

A milliós bankjegyek megjelenése alkalmából métermagasan állnak
az összekötözött bankjegycsomagok az asztalokon, a terem tele van várakozókkal, de azért a bankjegyek kifizetése a leggyorsabban történik. Nem is számlálják a százmilliós és milliárdos összegeket, mert azokat a Nemzeti Bank hiteles kötegekben szolgáltatja ki. Sokkal tovább tart a csomagolás, mint a számlálás. Ez is az inflációs idők egyik csodája. A nagy tülekedésben eddig nem történt semmi zavar, semmi baj. A rendre rendőrökön kívül detektívek is vigyáznak. Mint minden időkben, most is időnként környezettanulmányokat végeznek az alkalmazottaknál a detektívek. A régi időkben előfordult, hogy néhány tisztviselőről megállapították, titokban nyilasokkal cimborál vagy lóversenyre jár. A mai tisztviselők késő estig dolgoznak és utána fáradtan mennek haza, hogy másnap elölről kezdjék a munkájukat. A detektíveknek valóban nincs mit jelenteniök.

A százhatvanöt ember Pöhl felügyelő irányítása mellett
emberfeletti munkát végez reggeltől késő estig, hogy az infláció technikai nehézségein keresztülsegítsék a pénzpiacot és az országot.