Mit jelent a nyugatra hurcolt termelési eszközök hazahozatala?

Sok magánménes, vontatógőzös és 2000 traktor várja a hazaszállítást

A magyar mezőgazdaságra nagyjelentőségű,
hogy az Egyesült Államok hajlandók Magyarországnak visszaadni azokat a javainkat, amelyeket a nyilasok és németek az országból 1945 január 21-e és május 3-a között kiszállítottak.

Sok magánménes, igásló, versenyló van még most is Bergstettenben és környékén (Bajorország).

Mezőgazdasági gépgyáraink szerszámgépei is jórészt nyugatra kerültek. A földművelésügyi minisztérium folyammérnöki osztályának hajóparkja (vontatógőzösök, kotrógépek, emelődarúk, stb. amelyek nélkül az árvizekkel szemben súlyos nehézségek merülnének fel) ma is Passauban van. A mezőgazdasági kísérletügyi intézetnek műszerei és felszerelési tárgyai és Országos Selyemtenyésztési Felügyelőség fonó- és szövőgépei mind odavannak.

Egyik legnagyobb veszteségünk a 2000 traktor,
amelynek hazahozatala igen lényeges könnyítést jelentene igaerőhiánnyal küzdő mezőgazdaságunknak. A földművelésügyi minisztérium a legnagyobb nehézségek között a helyszínen állapította meg a kihurcolt javak mennyiségét és értékét.

Dobi István földművelésügyi miniszter
– az Egyesült Államok jegyzékének a közlése után – azonnal intézkedett s ennekfolytán pontos jegyzék áll rendelkezésre, úgyhogy a gyors hazahozatal tekintetében az intézkedéseknek a földművelésügyi minisztérium részéről akadálya nincsen s ha szállítási nehézségek közben nem merülnek fel, akkor remélhető, hogy rövidesen hazakerül kihurcolt javaink jelentékeny része.