Az 1945. végéig szóló összes életbiztosítási kötvényeket valorizálják

Mindegy, hogy dollárra vagy pengőre szól a kötvény

A biztosítás intézményében már a mult világháború után is nagyot csalódott a közönség.

A károk egy részét a biztosítók inflációs koronákban fizették ki és a később elhatározott életbiztosítási valorizáció is csak morzsákat juttatott a dollárokat és fontokat befizető jóhiszemű közönségnek.

A mostani háború után talán leggyorsabban a biztosítók tértek magukhoz.

A károkat ugyan sokáig nem fizették arra való hivatkozással, hogy a bankoktól nem tudnak pénzt kapni, de annál gyorsabban küldték „inkasszóra” a nyugtáikat. A lejárt életbiztosításokat, – amelyeket dollárban és más valutában kötöttek, – most ismét pengőben akarták visszafizetni, de az igényjogosultak ezeket az ajánlatokat többnyire nem fogadták el.

Így most felmerült az a terv,
hogy az életbiztosításokat valorizálják, még pedig azokat, amelyeket 1945 december 31-ig kiállítottak.

A biztosítóintézetek részéről Balabán Imre vezérigazgató,
az Első Magyar Általános Biztosító vezetője irányítja a tárgyalásokat, azonban szükséges, hogy ezekbe bevonják a legközvetlenebbül érdekelteket: a közönséget is.

Az a terv, hogy a dollárra szóló életbiztosításokat előbb pengősítik
az előírt árfolyamon és azután intézetenként történne a valorizáció, az előírt biztosítási alapból valamennyi lejárt életbiztosításra nézve. Az intézetnek joga lenne visszavásárolni is az ilyen lejárt kötvényt, miáltal a fedezet továbbra is birtokában maradna. A régi valorizáció idején egy közös kasszát létesítettek az összes fedezeti alapokból, míg most intézetenként történne a valorizáció, ami nem helyeselhető, mert az egyik intézetnek több az alapja, a másiknak esetleg semmi, vagy nagyon kevés és így ilyen esetben az igényjogosultat még külön egyéni kár is érheti.

A legutóbbi tárgyalásokon azonban mégis az a vélemény alakult ki,
hogy tekintettel a vagyon nélkül maradt osztrák és német biztosító társaságra, mégis közös kasszából elégítsék ki a kötvénytulajdonosokat és ezzel kapcsolatosan 1945 végéig valamennyi kötvényt valorizáljanak, ne csak azokat, amelyek lejártak.