Megoldódott a belpolitikai válság

Budapest, március 13.
A belpolitikai válság tegnap érte el tetőpontját. A pártok vezetőinek tanácskozása és a Kisgazda Párt nemzetgyűlési képviselőinek értekezlete végre olyan helyzetet teremtett, amely lehetőséget nyújtott a felmerült problémák megoldására. A Független Kisgazda Párt tegnap délben közzétette azt a választ, amelyet Nagy Ferenc miniszterelnök, a Független Kisgazda Párt elnöke, a munkáspártoknak adott, a válság megoldására vonatkozóan.

Nagy Ferenc miniszterelnök válasza kifejti, hogy a Kisgazda Párt teljes egészében vállalja a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front programját, annak haladéktalan végrehajtását a koalíció többi pártjával együtt. A Kisgazda Párt magáévá teszi a Függetlenségi Front programjában szereplő államosítást, hozzájárul a bauxit-bányák és olajforrások, valamint az energiatelepek államosításához. Magáévá teszi a párt azt is, hogy a magyar nehézipar legfontosabb üzemet állami kezelésbe vegyék. Hozzájárul a Független Kisgazda Párt a bankok ügyvitelének állami ellenőrzéséhez is.

A Kisgazda Párt az állami és közületi apparátus megfelelő mértékben való leépítését és az apparátusnak a demokráciával szemben álló elemektől való megtisztításáról a maga részéről szükségesnek tartja, ezt saját programjaként többízben hangoztatta is. Az elbocsátandók, illetve nyugdíjazandók listáját állítsa össze a miniszerelnökség, az illetékes minisztériumok és a Szakszervezeti Tanács delegáltjaiból álló bizottság.

A földreformot a Független Kisgazda Párt mindenkivel szemben megvédi - hangzik a miniszterelnök válasza a továbbiakban. - A Független Kisgazda Párt tizenötéves harcot folytatott a földreformért, tehát annak megvédésében is az első vonalban áll.

A miniszterelnök nyilatkozata
Nagy Ferenc válaszának ismertetése, majd a Kisgazda Párt hivatalos tájékoztatásának felolvasása után a három párt kiküldöttei Balogh István államtitkár szobájába vonultak, ahol rövid tanácskozás után Nagy Ferenc miniszterelnök, Balogh István miniszerelnökségi államtitkár és Kovács Béla pártigazgató társaságában fogadta a budapesti és külföldi sajtó képviselőit. Az újságírók kérdésére Nagy Ferenc a következő felvilágosítást adta:
- Uraim, létrejött a pártok közötti megegyezés. Mind személyi, mind pedig érdemi tekintetben megegyeztünk és ezzel a belpolitikai válság megoldottnak tekinthető.

Az újságírók további kérdéseire elmondotta a miniszterelnök, hogy a munkáspártok és a Parasztpárt hozzájárultak, hogy a központi hatalom megerősítése tekintetében minden intézkedést megtegyenek. Kifejtette Nagy Ferenc miniszterelnök, hogy megegyezés jött létre atekintetben is, hogy a végrehajtó hatalom valójában végrehajtsa a központi hatalom által kiadott rendeleteket. Egyúttal megszűnnek a tömegakciók is. Minden párt magára vállalta azt, hogy a központi hatalom akaratának minden körülmények között érvényt szerez.

Egy feltett kérdésre válaszolva a miniszterelnök, kijelentette, hogy a mandátumok törléséről szóló javaslatról egyelőre nincsen szó. A Kisgazda Pártból eltanácsolt képviselők, mint pártonkívüliek, valószínűleg továbbra is résztvehetnek a nemzetgyűlés tanácskozásain.

Ami az államosítások ügyét illeti, a miniszterelnök a megadott válaszon túlmenően hangoztatta, hogy az államosítások tekintetében a koalíció továbbra is az októberi kiáltvány álláspontjára helyezkedik. Ami a kormány keretén belül végrehajtandó személycserét illeti, a miniszterelnök hangsúlyozottan megcáfolta az erre vonatkozó híreket.

- Nem könnyű a minisztériumok számát csökkenteni – mondotta –, azonban erre a kérdésre későbbi időpontban sor kerül majd.

Az újságírók ezután elbúcsúztak Nagy Ferenc miniszterelnöktől, majd Balogh István államtitkárral átmentek a miniszterelnökségi államtitkár hivatali szobájába. Itt Balogh István részletesebben tájékoztatta a bel- és külföldi sajtó képviselőit a politikai helyzetről, valamint azokról a nagy államférfiúi kvalitásokról, amelyeket Nagy Ferenc a válság tekintetében tanúsított. A megbeszélés után kiosztotta az újságírók között a megegyezés szövegét.