Hetvenmillió forinttal indul az új stabil pénzgazdálkodás

A Gazdasági Főtanács legutóbbi ülésén a szanálással kapcsolatos javaslatok és rendelet-tervezetek egész sora került megvitatás alá.
Mindenekelőtt megbeszélték a forintnak az aranyhoz való viszonyát, továbbá az adópengőre való átszámítását. Már július 15-én megtörténik a forintnak adópengőben, tehát simapengőben történő átszámítása, úgyhogy a forint alapon való szanálás gyakorlatilag ekkor indul meg. Szóbakerült a Gazdasági Főtanács ülésén a gabona- és lisztárak megállapításának mértéke és ezzel kapcsolatosan az árszint-kérdés.

A szanálás körülbelül hetvenmillió forint forgalombahozatalával kezdődik, ami tökéletesen fedezi az első idők szükségletét.

Azután a szükséghez képest történik a bankjegyek kibocsátása. Intézkedés történt az ércpénzek kiverése ügyében is, amelyet már meg is kezdett az állami pénzverde. A forint védelme és stabilizációja érdekében a kormányzat mindent meg fog tenni. A legszigorúbb intézkedések történnek, hogy a stabilizációs rendeleteket a gazdasági élet az egész vonalon betartsa. A forint stabilitását a visszakapott aranyértéken kívül nagymértékben és kedvezően befolyásolja a jó terméskilátás. Az esős időjárás folytán megjavultak kilátásaink különösen burgonyában, dohányban és tengeriben, de cukorrépában is.

Különleges intézkedések történtek az adópengővel való spekuláció meggátlása érdekében.

Ezentúl a bankoknak a másnapi 11 óra helyett aznap 9 óráig kell a Nemzeti Bankkal elszámolniok az adópengő-befizetéseket, miáltal nincs idő spekulációs lehetőségekre felhasználni a felgyülemlett tőkéket.