Ujból bevezetik a háztartásokban a konyhapénzt

Az infláció hosszú és küzdelmes ideje alatt napról-napra felborult minden kalkuláció a háztartásokban.
Mire a családfő hazajött munkahelyéről és leolvasta keresetét a háziasszony kezébe, ezalatt minden megváltozott a piacokon és az üzletekben. Az egyes élelmiszerek árait óráról órára emelték. Ha reggel az előzőnapi árkalkuláció alapján többféle élelmiszert akart beszerezni a háziasszony, mire vásárlásra került a sor, már negyedrésznyi áruhoz sem juthatott.

A forint bevezetésének ideje óta a legfontosabb élelmiszerek árait rögzítették,
úgy hogy minden háziasszony fillérekre ki tudja számítani a következő napi szükségleteinek ellenértékét.

A dolgozók háztartásában reggelire még túlnyomó részben levest fogyasztanak, miután a tejellátás még hiányos és bizonytalan.

Az ebéd elkészítésében olcsón és bőven lehet beszerezni a különféle zöldfőzeléket és zöldséget. A jegyre kiutalt zsír felhasználásával most már sokkal tartalmasabb a feltálalt főzelékféle. Ha pedig megtörténik a főzőliszt kiutalása is, már hetenkint kétszer tésztát is lehet készíteni a dolgozóknak. Vacsorára pedig a délről visszamaradt zöldfőzeléken kívül gyümölcsöt is lehet fogyasztani. Egyszer egy héten vasárnap – ha a baromfifelhozatal továbbra is emelkedni fog – már szárnyas is jut a dolgozók számára. A munkahelyeken a dolgozók uzsonnára leginkább tojást fogyasztanak, amelynek beszerzése könnyű.

Az élelmiszerárak eddigi szintje alapján forintban már könnyen ki lehet számítani egy család heti konyhaszükségletét.

Egy 2-3 tagú család szerényebb szükségletét hetenként 50-60 forintból fedezni lehet. Ha pedig a közüzemi díjakat véglegesen rendezni fogják, akkor ezen az alapon könnyen ki lehet számítani a háztartások havi konyhapénz-szükségletét is.

Mennyi élelmiszert lehet beszerezni egy forintért?

A most rögzített fogyasztói árak mellett egy forintért 1 kg főzőtököt, 1 kg Ella-burgonyát, negyed kiló vöröshagymát és 1 kg dinnyét lehet vásárolni.

Több háztartás megkezdte már a télire való eltevést és a befőzést is.

A csarnokok körül árusító gazdák rögzített áron alul adják az uborkát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Sajnos a háztartások kevés üveggel rendelkeznek. A háziasszonyok most a Haller-téri piacon kis hordókat és faputtonyokat szereznek be és abba rakják el a savanyítanivaló cikkeket.

Remélhetőleg a hónap végén, de legkésőbb szeptember elején a nagy pénzszűke enyhülni fog
és a dolgozók széles rétegei már a legszükségesebb ruházati cikkek beszerzésére is gondolhatnak. A tüzelőbeszerzés is gondot okoz a háztartásoknak. Egyébként a tüzelőfa ára napról napra csökken. A megállapított 35 forintos árral szemben már 24-26 forintért is kínálják az aprított fát métermázsánként.