Az idei télen már gázzal is fűtik a központi fűtéses házakat

A fővárosi nagyüzemek szénellátásában a legutóbbi időkben komoly javulás következett be.
Mivel az Elektromos Művek, mind a Gázművek ma már komoly széntartalékokkal rendelkeznek, úgyhogy egyik hétről a másikra fennakadásoktól nem kell már tartani. A szénbányák is jelentősen fokozták termelésüket s így a további szállítmányok folyamatosan, fennakadás nélkül futnak be a fővárosi telepekre.

A szénhelyzet örvendetes javulásával kapcsolatban érdekes újítás foglalkoztatja a főváros üzemi ügyosztályát, illetőleg a Gázműveket.

Tekintve, hogy számtalan központi fűtéses magánház nem tudott tüzelőanyagról gondoskodni, a Gázművek a központi fűtéses bérházak kazánjait bekapcsolja a Gázművek hálózatába. Természetesen egyelőre nem korlátlan számról, hanem legfeljebb 50-60 ház bekapcsolásáról van szó.

Illetékes helyről szerzett értesülésünk szerint
a gázfűtés semmivel sem kerül többe, mintha a házak maguk gondoskodnának illetve szereznék be szén-, vagy koksz-szükségletüket. Sőt talán a gáz még gazdaságosabban is kihasználható, mert annak hatásfoka lényegesen nagyobb, mint a széné.

A központi kazánok átállításához gázégőkre van szükség.

Az égők gyártása most van folyamatban. A gyárak e pillanatban négyfajta típust gyártanak le és Bodnár László tanácsnoknak, a főváros üzemi ügyosztálya vezetőjének irányítása mellett a jövő hét elején lesznek az utolsó kísérletek és akkor döntenek, hogy a négyfajta égőtípus közül melyiket alkalmazzák a központi fűtéses házak kazánjaihoz.

Így tehát a hideg idő beálltával,
a korlátlan gázellátás után, a Gázművek a központi fűtéses házak fűtését is ellátja.