Feltárult a német propaganda-mese szörnyű háttere a nürnbergi tárgyaláson

Nürnberg, február 15.
A német háborús főbűnösök perének csütörtöki tárgyalásán Prokovszki ügyész áttért az 1941 őszén a nácik által elkövetett katyni tömegmészárlás ismertetésére. A német hírverés azt igyekszik bizonyítani, hogy a Vörös Hadsereg áldozatai feküsznek a tömegsírban. Prokovszki ezredes ismertette a szovjet vizsgáló bizottság megállapításait. A bizottság mintegy száz tanút hallgatott ki és a vallomásokból kiderült, hogy a lengyel hadsereg 15.000 tisztjét és katonáját gyilkolták le a hitleristák a katyni erdőben. A tömegmészárlásban résztvettek az 537. német műszaki zászlóalj katonái is. Előbb 500 szovjet hadifogollyal nagy gödröt ásattak és a befejezett munka után ezeket is kivégezték.

A katyni erdőben felfedezett holttestek lengyel hadifoglyok holttestei voltak, akiket a Vörös Hadsereg ejtett foglyul 1939 őszén a Lengyelország elleni háborúban. Ezeket a hadifoglyokat a Szmolenszk közelében lévő táborokban helyezték el és vasútépítésre alkalmazták őket. 1941 szeptemberében, amikor a németek megszállták ezt a vidéket, a lengyel hadifoglyok a német hadsereg hatalmába kerültek. A németek fenyegetésekkel és válogatott kínzásokkal szovjet polgároktól tanúvallomásokat eszközöltek ki, amelyekkel azt akarták bizonyítani, hogy a tömeggyilkosságot a Vörös Hadsereg követte el. 1941 augusztusában.

Prokovszki orosz orvosszakértők megállapítását terjesztette a törvényszék elé, amelyek szerint a 15.000 lengyel katonát nagyrészt tarkólövéssel végeztek ki a németek.