Dobi István és Dulin Jenő beszéde Zalaegerszegen

Zalaegerszeg, április 29.
Zalamegye kisgazdatársadalmának vasárnapi nagygyűlésén beszédet mondott Dobi István földművelésügyi miniszter és Dulin Jenő belügyi államtitkár. Dobi István beszéde elején megállapította, hogy a Kisgazda Párt a tökéletes demokráciát tekinti a magyar nép életformájának s meggyőződése szerint a többi párt is ennek a demokráciának a megteremtésére törekszik. A magyar nép múltbeli szenvedései a demokrácia hiányából fakadtak.

A béketárgyalásokkal foglalkozva, megállapította: egyedül az ad jogot és módot a védekezése, hogy mind a Kisgazda Pártnak, mind a Szociáldemokrata és Kommunista Pártnak voltak olyan férfiai, akik a múltban szembenállottak a háborús rendszerrel és akik jelenleg a magyar nép elismert vezetői.

Ezután a belpolitikai kérdésekkel foglalkozva megállapította, hogy a demokráciában nem lehetnek jogok kötelességek nélkül, de nem lehetnek kötelességek sem jogok nélkül. A múlt nagy egyenlőtlenségeket jelentő gazdaságpolitikájával szemben a demokrácia gazdasági politikája a kiegyenlítődést szolgálja. Majd rátért a földreform kérdésére. Hangoztatta, hogy a törvényt a keletkezése időpontjában szükségszerűleg hiányosan alkották meg a körülmények miatt, emellett egyes földosztó bizottságok nem mindig a törvényt szem előtt tartva hajtották végre. Ezzel kapcsolatban ismertette a nemzetgyűlés elé kerülő törvényjavaslatot s az abban foglalt korrigáló intézkedéseket.

A svábok kitelepítésével kapcsolatban kijelentette, hogy a megüresedett földek betelepítésére elsősorban földművelők jönnek számításba.

A mezőgazdasági érdekképviseletek kérdéséről szólva hangoztatta, hogy a parasztegységet elsősorban ennek keretén belül látja megvalósíthatónak. Az errevonatkozó törvényjavaslat rövid időn belül a nemzetgyűlés elé kerül.

A múlt rendszer elzárta a széles rétegeket a művelődés lehetőségétől s ennek az eredménye, hogy ma a demokráciának nincsenek megfelelő emberei. Éppen azért a demokráciának lehetővé kell tennie a kulturális kiegyenlítődést is. A családtagokkal együtt kétmillió főt kitevő földhözjuttatottaknak meg kell adnia a lehetőséget, hogy tanuljanak, hogy jó gazdák legyenek.

A hosszas éljenzéssel fogadott beszéd után Dulin Jenő belügyi államtitkár foglalkozott a maroknyi kisgazda képviselőcsoportnak a reakciós rendszerrel folytatott hősies küzdelmével, majd a következőképpen határozta meg a reakció fogalmát: reakciós az, aki visszakívája a Magyarországot tragédiába döntő mintát és így az is, aki cselekedeteivel a demokráciának ellenséget szerez, még akkor is, ha azt hirdeti, hogy a demokrácia érdekében cselekszik. A Kisgazda Párt hitet tesz a demokrácia mellett és azokkal szemben is megvédi , akik a demokrácia jelszavával ártanak neki. Ezután szembeszállt a reakció suttogásaival.

- A demokrácia nálunk még csak születőben van – mondotta – és az a magyar nemzeti gondolat szűrőjén fog végleg kialakulni. Mai demokráciánkat éppúgy, mint a piciny gyermeket, hibáiért nem gyűlölni kell, hanem szeretni, nevelni és vezetni.

A beszéde végén az államtitkár a törvényhatóság választások mielőbbi megtartását sürgette, hangoztatva, hogy az önkormányzatokban olyanoknak kell helyet foglalniok, akiket a nép akar és választ meg. A magyar demokráciábn a magyar népnek kell vezetnie, biztos vagyok benne, hogy valamennyien megtaláljuk egymás kezét a közös cél, az új magyar haza felépítése érdekében.