Rákosi Mátyás beszéde az aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről

Budapest, április 18.
Rákosi Mátyás államminiszter, a Kommunista Párt főtitkára a MÁVAG üzemében politikai beszámolót tartott, melyben kitért az aktuális bel- és külpolitikai kérdésekre is. Az államminiszter azzal kezdte beszédét, hogy ez a tavasz ezúttal kétségkívül politikai fordulót is jelent.

- Amikor ezt a beszámolót Nagybudapest második legnagyobb nagyüzeme, a MÁVAG dolgozói előtt tartom, ugyanakkor Nagy Ferenc miniszterelnök Moszkvában van. Ezért tartom szükségesnek - folytatta az államminiszter -, hogy Nagybudapest népének közvetlenül elmondjam az eddig végzetteket, a tél eredményeit s megmutassam jövendő terveinket s kérjem az ipari munkásságot, hogy segítsen a tervek végrehajtásában.

Beszéde további során visszapillantást tett a miniszterelnökhelyettes az elmúlt négy hónapra, pontosan attól a naptól kezdve számítva, amikor Kővágó polgármester decemberi székfoglaló beszédében olyan tragikus szavakkal vázolta az egész világ előtt a főváros szomorú helyzetét.

- Bármennyit kínlódtunk is a télen, a magyar dolgozó kitartása átsegítette a nemzetet a nehézségeken és most tavasszal új munkához, új harcokhoz készülünk – mondotta Rákosi Mátyás.

Foglalkozott az államminiszter azzal a győzelmes hadjárattal, melyet a pártok a reakció ellen folytattak:
- Mindezeknek az eredménye az volt, hogy megnőtt a demokrácia tekintélye. Nagy szükségünk volt rá, hogy a demokrácia tekintélye megnövekedjék. Azért volt rá nagy szükség többek között, mert előrelátható volt, hogy májusban, júniusban sor kerül a béketárgyalásokra és a béketárgyalásokon a magyar nép sorsa nem utolsó sorban attól függ, hogy azok az országok, amelyeknek legnagyobb szavuk van a magyar béke kötésnél, hogyan ítélik meg a magyar demokráciát, a magyar népi erőket. Ha azt fogják látni, hogy itt a demokrácia erős s meg tudja védeni hazáját a régi rend, a nép ellenségeivel szemben, akkor támogatnak bennünket.

A moszkvai úttal kapcsolatban ezeket mondotta az államminiszter:
- A moszkvai küldöttség munkájáról még nincsen jelentésünk, de azok a külsőségek, ahogy fogadták őket, azok a sajtóhangok, amelyek hozzánk jutottak, azt mutatják, hogy a küldöttség jó légkörben dolgozik s a szovjet-magyar viszony még erősebb, még egészségesebb lesz.

Beszéde további során gazdasági kérdésekkel is foglalkozott Rákosi Mátyás. Megállapította, tévednek mindazok, akik azt hiszik, hogy új politikai küzdelmet indítanak azért, hogy visszafelé forgassák az idő kerekét:
- A magyar nép előre akar menni és nem hátra – mondta a gyűlés résztvevőinek nagy tapsa közepette az államminiszter.

- A demokrácia legsürgősebb feladata, hogy átcsoportosítsa erőit és a főerőket a gazdasági kérdések, az infláció megállításának kérdése, a közellátás megjavításának kérdése, a kötöttgazdálkodás bevezetése kérdésére összpontosítsa. Nem fogjuk engedni – emelte fel szavát az államminiszter -, hogy a sürgős gazdasági kérdésekről reakciós kísérletekkel eltereljék a figyelmet.

Beszédének befejező részében a munkásegység fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnökhelyettes s bejelentette, hogy a két munkáspárt összefogásának legközelebbi hatalmas megnyilvánulása a május elsejei nagy munkástüntetés lesz.