Rövidek

Új kormány Bulgáriában és Belgiumban
Szófia-Brüsszel, április 1.
Georgiev miniszterelnök vasárnap megalakította az új bolgár kormányt. Az új kormányban résztvesz a kommunista párt, a szocialista párt, agrárpárt és a Zveno-csoport. A kormány megalakulása előtt hivatalos nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki csoportokkal folytatott megbeszélésekről, amelyek nem vezettek eredményre és így a Hazafias Arcvonal pártjainak képviselőiből kellett megalakítani az új kormányt.

Belgiumban is új kormány alakult. A kormány elnöke Van Ackert. Az új kormánynak 6 szocialista, 6 szabadelvű, 4 kommunista és 3 pártonkívüli minisztere van.

Mámoros lelkesedéssel ünnepelte Budapest népe és az ország a felszabadulás napját
Budapest, április 5.
Százezres tömegek a Szabadság-téren, a Ludovikánál, a Vigadó-téren, a Gellért-téren és a Ligetben, felvonulás volt a köztársasági elnök tiszteletére. A köztársasági elnök és a miniszterelnök ünnepi beszédet mondott.

Gromiko levele a biztonsági tanácshoz

New York, április 9.
Gromiko, a Szovjetúnió képviselője az Egyesült Nemzetek szervezetének biztonsági tanácsában levelet intézett a tanácshoz, amelyben hangsúlyozza, hogy a szovjet kormány nem fogadhatja el a biztonsági tanács április 4-iki határozatát, amely úgy döntött, hogy az iráni kérdés vitáját május 6-án folytatja, noha a szovjet csapatok kivonása felől a szovjet és az iráni kormány között egyezmény jött létre.

A biztonsági tanács határozata csak abban az esetben lenne megalapozott, ha az iráni helyzet veszélyeztetné a nemzetközi békét és biztonságot. Teljesen nyilvánvaló azonban, hogy a mostani körülmények között ilyen helyzet nem áll fenn Iránban és ezért a szovjet kormány kitart álláspontja mellett, hogy az iráni kérdést törölni kell a biztonsági tanács napirendjétől.

Bidault a francia külpolitikáról

Páris, április 9.
Bidault francia külügyminiszter beszédet mondott, amelyben nyilatkozott Franciaország külpolitikájáról. Hangsúlyozta, hogy Németország veszélyes szomszédsága arra kényszeríti a francia kormányt, hogy ragaszkodjék a Ruhr-vidéknek Németországtól független politikai egységként történő kezeléséhez. Franciaországnak nem szándéka, hogy a Ruhr-vidéket elvegye Németországtól és nem kívánja a Rajna-vidéket bekebelezni, de azt óhajtja, hogy megfelelő szövetséges ellenőrzéssel tegyék lehetetlenné a Rajna-vidék iparának háborús célokra való felhasználását.

A Saar-vidéket bele kell kapcsolni a francia gazdasági és pénzügyi rendszerbe és ott állandó határőrséget kell fenntartani. Fontos, hogy a terület bányái Franciaország tulajdonába menjenek át. Bidault végül kijelentette, hogy a francia-angol szövetség kivánatos volta sohasem volt kérdéses Franciaországban.

Külpolitikai események

Budapest, április 16.
A külpolitika egyéb eseményeit a következőkben foglalhatjuk össze:
Az iráni kormány utasította az Egyesült Nemzetek biztonsági tanácsában helyet foglaló iráni kiküldöttet, hogy azonnal vetesse le az iráni kérdést a biztonsági tanács napirendjéről.

Az Anders tábornok katonai hatóságai által Egyiptomban fogvatartott lengyel politikai foglyokat szabadon bocsátják és visszaszállítják hazájukba.

A moszkvai Krasznaja Zvezda című lap foglalkozik a román reakció ténykedésével és megállapítja, hogy Maniu és Bratianu vezetése alatt álló reakciós elemek még mindig folytatják államellenes tevékenységüket.

Nürnbergben most a kivégző táborok ügyét tárgyalják. Höss, az auschwitzi tábor volt parancsnoka elmondotta, hogy 1942-ben Himmler a tábor megtekintése alkalmával végignézte a gázkamrákban kivégzett hadifoglyok haláltusáját. Höss beismerte, hogy az auschwitzi táborban terméketlenítési kísérleteket végeztek az internáltakon.

Nem lesz új Trianon

London, április 25.
Általános érdeklődés mellett hangzott el John Haire-nek ez a mondata:
- Szó sincs arról, hogy Magyarország számára új Trianont készítsenek elő.