Auer Pál nyilatkozata az erdélyi és csehszlovákiai kérdésről

Páris, május 18.
Auer Pál, a nemrégen Párisba kinevezett magyar követ, a francia félhivatalos hírszolgálat szerkesztőjének adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a négy külügyminiszternek az Erdély és csehszlovákiai kérdés ügyében létrejött javaslatát újból, még a békeértekezlet összeülése előtt tanulmány tárgyává kell tenni.

Az a határozat, hogy a négy külügyminiszter a trianoni szerződéshez igazodik, igen élénk visszahatást keltett hazánkban – mondta Auer Pál. - A mi álláspontunkat nem a sovinizmus sugalja, mi csupán azt akarjuk, hogy a Dunamedencében igazságos elrendeződés és tartós béke jöjjön létre. Az erdélyi részeken sokmillió ember sorsa forog kockán. Azt javasoltuk: Erdély felosztása olyan módon történjék, hogy azoknak a magyaroknak száma, akik román területen maradnak, körülbelül egyenlő legyen azoknak a románoknak a számával, akik Magyarországon maradnak. A négy külügyminiszter ennek a felfogásnak nem adott helyet, reméljük azonban, hogy ez a sajnálatos döntés nem végleges.

- A magyar-csehszlovák kérdés más természetű, minthogy Csehszlovákia nem legyőzött állam. A múlt évben nem is állott szándékunkban, hogy északi szomszédunkkal kapcsolatban határunk kiigazítását kérjük, csupán azt akartuk, hogy biztosítsuk a kisebbségi jogokat 700 ezer magyar számára. A csehszlovákokkal létrejött lakosságcsere-egyezmény keretén belül közel 50.000 szlovák kérte, hogy elhagyhassa Magyarországot és helyébe 50.000 magyar jön vissza. Hátra van még, hogy döntés történjék annak a 650.000 honfitársunknak a sorsáról, aki Szlovákiában él és akit egyik pillanatról a másikra arra kényszerítenek, hogy elhagyja otthonát. A nagyhatalmakra és az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsára tartozik, hogy a megoldást megtalálja.