Ries igazságügyminiszter londoni nyilatkozata a magyar területi igényekről

London, május 21.
(AFP) Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint volt a trianoni szerződés után - mondotta Ries  István magyar igazságügyminiszter, a magyar szociáldemokratapárt végrehajtó bizottságának tagja, aki az angol munkáspárt meghívására érkezett Angilába, hogy képviselje pártját a nemzetközi szocialista értekezleten.

A magyar államférfi annak a véleménynek adott kifejezést, hogy a párisi értekezlet eredményei a lehető elcsüggesztőbbek volak a jelenlegi demokratikus magyar kormányra.

Azok a területi kívánságok, amelyeket a mostani magyar kormány támaszt, szerények. Elvetésük súlyt adna ama kormányellenes magyar elemek érveinek, akik ezt az új magyar demokrata kormány tekintélyének alátámasztására használnák ki.

Ries miniszter közölte, hogy a magyar kormány annakidején emlékiratot nyújtott át a külügyminiszterek párisi értekezletének és ebben felsorolta Magyarország kivánságait. Többi között kérte, csatolják Magyarországhoz Csallóköz-szigetét, amelynek lakossága magyar többség. A magyar kormány értesülése szerint a cseh kormány az ott lakó hatszázezer magyarnak parancsot adott, hogy a lehető legrövidebb időn belül hagyja el az országot.

Ami a magyar-román határkérdést illeti, Ries kijelentette, hogy a magyar kormány azt kívánja, hogy hagyjanak meg Magyarország birtokában bizonyos területeket, amelyeknek kiterjedése kereken 23.000 négyzetkilométer.