Véget ért a külügyminiszterek értekezlete

Páris, május 17.
A külügyminiszterek párisi értekezletének június 15-ikére történt elnapolása ellenére a négy külügyminiszter csütörtökön délután folytatta magánbeszélgetését. Előzőleg a külügyminiszterek csütörtökön délelőtt elvi vitát folytattak Byrnes amerikai külügyminiszternek arról a javaslatáról, hogy létesítsenek külön bizottságot a német kérdés tanulmányozására. Mind a francia, mind a brit külügyminiszter közölte, hogy elvben egyetért a javaslattal. Bevin mégis ragaszkodott annak megállapításához, hogy a bizottság hatáskörének egyetemesen az egész német kérdésre ki kell terjednie és nem csupán a különleges kérdésekre, aminő például a Ruhr- vagy Rajna-vidék helyzete.

Molotov különféle kérdéseket intézett Byrneshez a 25 éves szerződéstervezettel kapcsolatban és arranézve, hogyan gondolja a különbizottság működését. Byrnes válaszában hangoztatta, hogy egyáltalában nincsen szó a posdami megállapodás felülvizsgálatáról, majd Molotov kijelentette, hogy a szerződés elveit nem vitatja, csupán alkalmazásának módozatait. Bejelentette, a Szovjetúnió berlini képviselője utasítást kapott, hogy pártolja Byrnessnek egy másik javaslatát, amely azt indítványozta, hogy négyhatalmi bizottság vizsgálja meg Németország lefegyverezésének körülményeit.

Bidault francia külügyminiszter megkérdezte, vajon a miniszterek nem juthatnának-e elvi megállapodásra a Saar-vidék ügyében. Bevin kijelentette, hogy a brit kormány részéről nincsen felhatalmazás arra, hogy ebben a kérdésben lépéseket tegyen. Byrnes viszont közölte, hogy nincs elvi ellenvetése, azonban úgy gondolja, hogy egyidejűleg Németország központi igazgatásának kérdését is rendezni kell.

Byrnes egyébként a délelőtti ülésen újból szóba hozta, hogy hívjanak össze november 12-ikére értekezletet Németország ügyében. Az értekezlet célja nem az lenne, hogy Németországgal békét kössenek, hanem az, hogy a szövetségesek egymás között megállapodjanak Németország jövőjéről. Amerikai körökben hangoztatják, téves volna ezt az értekezletet békekonferenciának minősíteni.

Mint az angol rádió jelenti Párisból, a négy nagyhatalom külügyminisztere csütörtökön ellátta kézjegyével a módosított olasz fegyverszüneti szerződést, majd utána végleg megállapodtak abban, hogy az értekezletet június 15-ikén folytatja tanácskozását. Ezzel a külügyminiszterek értekezletének első ülésszaka végetért.

A külügyminiszterek helyettesei tovább folytatják tanácskozásaikat. Május 27-ikén ülést tartanak, hogy meghallgassák az olasz álláspontot a francia-olasz határ kérdésében, majd május 30-ikán a déltiroli határ kisebb kiigazítása kerül szóba.

A Reuter értesülése szerint Bevin ma szándékozik hazarepülni Londonba, Molotov és Byrnes előreláthatólag ugyancsak a mai nap folyamán hagyja el a francia fővárost.

Attlee brit miniszterelnök mint honvédelmi miniszter nyilatkozott abból az alkalomból, hogy megnyitotta a kormány által a brit sorkatonaság megerősítése céljából hirdetett önkéntes toborzást. A jószándék nem elég – hangzik Attlee nyilatkozata. – A béke hatalmainak erőseknek is kell lenniök. Erős védelem csak megszervezett hadseregre támaszkodhatik – fejeződik be Attlee nyilatkozata.