Rövidek

Sztálin beszélt május elsején
Moszkva, május 2.
Sztálin rámutat arra, hogy a Szovjetúnió megkezdte a békés szocialista újjáépítést, amely az ötéves tervben nyer kifejezést. A szocialista újjáépítés békés munkája közben sem szabad azonban egyetlen pillanatra sem megfeledkezni a nemzetközi reakció mesterkedéseiről, amelyek új háború tervét kovácsolják. A Szovjetúnió fegyveres erői a nagy nemzeti háborúban híven teljesítették kötelességüket. Most nem kevésbé fontos feladat áll a fegyveres erők előtt, éberen őrködniük kell a kivívott béke és a szovjetnép alkotó munkája felett. Ennek a dicső feladatnak sikeres megoldása és a hadsereg tagjainak és parancsnokainak állandó továbbképzése mellett lehetséges.

Magyarellenesség Erdélyben

Budapest, május 3.
A legnagyobb aggodalommal értesül a magyar közvélemény arról a magyarellenes magatartásról, amelyet újabban a reakciós és soviniszta román elemek Erdélyben az ottani magyarsággal szemben tanúsítanak. A demokratikus Magyarország egy pillanatra sem mondhat le arról, hogy féltő gonddal figyelemmel kísérje a határain túl élő magyar kisebbség sorsát és ennek jogán fel ne emelje tiltakozó szavát minden olyan túlzott és igazságtalan nacionalista törekvés ellen, amilyen most Romániában a magyarság jogait kezdi fenyegetni.

Jászi Oszkár cikke Magyarországról

Zürich, május 7.
(MTI) Jászi Oszkár cikket írt Magyarországról a Foreign Affairs című amerikai külpolitikai folyóirat áprilisi számában. Megemlíti, hogy kívül áll a mai Magyarország politikai harcain és így objektív képet adhat a hazájában végbemenetekről. A cikk foglalkozik a Magyarország jövő helyzetét illető felfogásokkal, rövid visszapillantást vet Magyarország történetére, majd hét pontba foglalja a jelenlegi helyzet képét. Ismerteti a belpolitikai, gazdasági és egészségügyi helyzetet, foglalkozik az ország külpolitikájával. A helyzet kialakulása szempontjából döntő jelentőségűnek tartja a terület demokratikus vezetőinek viselkedését, a nyugati demokráciák segítségét és Szovjetoroszország jövőbeli magatartását.

Umberto trónra lépése

Róma, május 11.
Viktor Emanuel olasz király lemondása és külföldre távozása után Olaszországban meglehetősen tisztázatlan a helyzet. Államcsíny jelleget ad az ügynek, hogy a lemondást a királyi ház a késő éjszakai órákban közölte és a volt király és királyné azonnal elhagyták az olasz felségvizeket, anélkül, hogy a kormányt erről értesítették volna. Umberto herceg az elmúlt héten nem olasz katonai repülőgépen utazott Nápolyba és most Viktor Emanuel távozása után bejelentette, hogy trónra lép.

Magyarországi svábok érkeztek Németországba

Berlin, május 14.
(Reuter) A Németországban működő amerikai hírszolgálat jelenti, hogy az elmúlt hetekben 55 szállítmányban 64.902 csehszlovákiai és magyarországi német érkezett Bajorországba és Hessenbe. (MTI)

A sváb kitelepítési bizottság soproni kirendeltsége ma reggel újabb kitelepítő szerelvényt indított útnak, melyen 531 soproni, 638 harkai és 290 balfi kitelepítendő személyt indítottak útnak Németország felé.

Lengyelország felmondta a konkordátumot

Róma, május
Mint a Vatikánállamból jelentik XII. Pius pápa közölte, hogy Lengyelország egyoldalúan felmondta a Szentszék és Lengyelország között fennálló konkordátumot és ezzel a lépéssel "sajnálatos magatartást foglalt el a vallással szemben". A fenti hírrel kapcsolatban a vatikáni rádió jelentette, hogy XII. Pius pápa levelet intézett Lengyelország prímásához, amelyben sajnálatának és mély fájdalmának ad kifejezést, hogy a konkordátumot a lengyel kormány felmondta.

A fegyverszüneti szerződés módosítása

London, május 25.
A londoni rádió közölte, hogy az angol kormány most foglalkozik a Magyarországgal, Romániával és Bulgáriával kötött fegyverszüneti szerződések felülvizsgálatára vonatkozó indítvánnyal. A washingtoni külügyminisztérium értekezletén a szóvívő kijelentette, hogy az Olaszországgal fennálló fegyverszüneti szerződés módosítása után az amerikai csapatok elhagyják az országot.

Münnich Ferenc az új főkapitány

Budapest, május 27.
A köztársaság elnöke dr. Münnich Ferencet a magyar államrendőrség kötelékében rendőr altábornaggyá kinevezte s a budapesti főkapitányság vezetésével bízta meg.