Mérgezés egy iskolában

Hezszen-Kasszel német fejedelemség székvárosában, Darmstadtban az *Alice* nőegylet főző iskolájában január 23-ikán a befőzött babsalátától sokan mérgezés tünetei közt megbetegedtek.

A betegek közül két asszony és egy gyermek csakhamar meghalt. Pár nap mulva a növendékek közül ismét többen. A halottak száma kilencz és hárman sulyos betegek. Ugy látszik, hogy a mérgezés ugynevezett hurka-méreggel történt romlott étel következtében.

A nagy szerencsétlenség az által a főző-iskola által történt, melyet a néhai Alice nagyherczegnő nevét viselő női ipariskolában alapítottak. Ebbe uri lányok jártak főzni tanulni, és az ételeket a családok köréből is meg lehetett rendelni. Vitettek is sokan ebédet az intézetből.

A végzetes napon zöldbab salátát készítettek. A főző-iskola vezetőnője, Göring kisasszony több konzervbabot bontott fel. Az egyik doboz tartalma romlottnak látszott, erre figyelmeztette is a vezetőnőt egy segédkező kisasszony, de a vezetőnő azt is felhasználta.

Már délután gyomorgörcsök lepték meg a növendékeket. Másnap azt jelentették, hogy azok a családok is, a melyek a főző-iskolából étkeztek, szintén betegek. Harmadik reggelre egy ilyen család cselédje iszonyatos kínok közt meg is halt. Ugyancsak kedden kiszenvedett Göring kisasszony.

Az ügyészség megindította a vizsgálatot, de a mérgezés tulajdonképeni okát még nem tudta megállapítani. Azt hiszik, hogy a konzervdobozok nem voltak jól elzárva és az így keletkezett penészgombák okozták a veszedelmet.