Balogh államtitkár beszéde

Budapest, július 19.
Balogh István miniszterelnökségi államtitkár csütörtökön délután a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank kisgazdapárti csoportjának felkérésére beszédet mondott.

- Az elmúlt napokban - kezdte beszédét - a pártok képviselői heteken át húzódó értekezletet tartottak. Nem azért ültünk össze, mintha válság volna, hanem azért, hogy ne legyen. A legnagyobb egyetértésben folytak a tárgyalások és azok után egy négytagú bizottságot küldtek ki, hogy a pártok közös nyilatkozatát megfogalmazza.

- Ha a pártok összeülnek a tárgyalás mindig azzal kezdődik, hogy mindegyik elmondja a másik hibáit. Igy mindenki szőnyegre kerül, természetesen a Kisgazda Párt is. Megállapodtunk, hogy felvesszük közösen az erőteljes küzdelmet a reakció ellen, ez minden pártnak programja és az ország demokratikus fejlődése is ezt kívánja. A koalíciós kormányzás érdeke ebben a pillanatban az ország, a nemzet érdeke. Ne legyünk tehát türelmetlenek már pártokkal szemben. A többi párttól is elvárjuk a türelmet, de bennünk is kell ennek lenni. Egymás iránti bizalommal tudunk tehát előrehaladni.

- A Kisgazda Párt jogos sérelmeit orvosolni fogjuk annak a megegyezésnek szellemében, amelyet a múlt hónapban kötöttünk. De még valamit remélek a pártközi megegyezéstől és pedig azt, hogy a Kisgazda Párt azt a sérelmi politikát, amelyet eddig kénytelen volt folytatni, abbahagyja és végre tekintélyéhez és nagyságához képest kezébe veszi a kezdeményezést politikai és gazdasági téren egyaránt. Ezt joggal várja az ország a Kisgazda Párttól és nem is fog benne csalódni.

Ezután hangoztatta, hogy bizonyos hullámzás érezhető a sajtón keresztül a politikai életben. Ez meg fog szűnni. A Kisgazda Párt sajtója nem fog támadni, sőt a kis dolgokat észre fogja venni, de minden támadást erélyesen vissza fog utasítani.

- Gyakran mondják, hogy keveset foglalkoztatjuk a parlamentet. Pártunk és elsősorban a miniszterelnök azon az állásponton van, hogy a parlamentnek több működési alkalmat kell adni. Igazuk van azoknak a képviselőknek, akik azt követelik, hogy a parlament minél gyakrabban jusson szóhoz, mert ez a demorkácia. Nekünk, akik az élen állunk, nem szabad elszakadnunk a nép egészséges ösztönében megnyilvánuló kritikától.

Az antiszemitizmus kérdésével foglalkozva, hangoztatta, hogy ez a kérdés ellenséges viszonyban van a demokráciával, mert a demokrácia nem tűri az antiszemitizmust, vagyis azt, hogy valakit származása, vallása szerint minősítenek. A demokrácia tehát elítéli az antiszemitizmust, de az ez elleni küzdelmekhez a zsidóság is nyújtson segítőkezet és ne adjon okot az antiszemitizmus újabb fellángolására.

Ezután a koalició kérdésére áttérve hangoztatta, hogy a kormányzásnak ezt a formáját addig meg kell tartani, amíg erre szükség van. Mi, kisgazdapártiak gyakran úgy érezzük, anélkül, hogy más pártot le akarnánk kicsinyíteni, hogy mi vagyunk a nemzet, az ország. Ezért van a felelősség nagyobb súlya is rajtunk, anélkül, hogy a hatalom nagyobb része volna a kezünkben. Az erősebbnek a kötelessége, hogy a kisebb türelmetlenségekkel számoljon.

Az értelmiség kérdésével foglalkozva kijelentette, hogy nélkülük nem lehet Európában országot fenntartani. Senki ne vegye tehát komolyan az olyan kijelentéseket, mintha az értelmiségre az országnak nem volna szüksége. Győri beszédében is invitálta az intelligenciát, hogy ne legyen bizalmatlan a demokráciával szemben, ne legyen tartózkodó. Nem szabad annak előfordulnia, hogy erre vagy arra a helyre alkalmas szakembert ne találjunk. A magyar reakciótól azért nem félek, mert nincs hitelessége.

- Az, hogy a pártok alkotmányos eszközökkel küzdenek saját érvényesülésükért és győzelmükért, az megengedett dolog. A Kisgazda Párt is jogot formál erre, de kell, hogy joga legyen erre a másik három pártnak is. Proletárdiktatúra? Az ilyen rémhíreket utasítsák vissza! Ha a Szovjetúnió nem akarja - már pedig nem akarja, amint ennek kifejezést adott igazán megbízható formában -, ki törődik azzal, hogy valamelyik kiskörősi rendőr akarja-e? Attól még nem lesz proletárdiktatúra!

- Egyetlen komoly párt vezetői sem akarnak mást - fejezte be szavait az államtitkár, a hallgatóság nagy tapsaitól kísérve -, mint a független magyar életet és azt, hogy továbbra is demokratikus irányban szolgálják az országot és hosszú évszázadokra biztosítsák az ország demokratikus fejlődését.