Nagy Ferenc miniszterelnök rádióbeszélgetése nyugati útjáról

Budapest, július 8.
Nagy Ferenc miniszterelnök szombaton este beszélgetést folytatott Vajna Jánossal, a magyar rádió munkatársával nyugati útjáról.

A miniszterelnök a feltett kérdésekre ismertette az Egyesült Államok és Anglia belső helyzetét, majd hangsúlyozta, hogy a nyugati út folyamán mindenütt a legszívélyesebb fogadtatásban volt része. Ezután hangoztatta a miniszterelnök, hogy demokráciánkat nyugaton komolyan veszik. A nyugati hatalmak ebbeli felfogását megerősítette az a körülmény is, hogy noha a kintlévő delegáció tagjai három pártból kerültek ki, minden kérdésben a legteljesebb összhangban jártak el.

Szemmelláthatóan imponáló volt a mi egységünk. Kétségtelen, hogy a demokráciát demokráciának kívánják látni. A reakció és fasizmus magyarországi próbálkozásai sem számíthatnak semmiféle megértésre az angolszász államokban. A demokrácia célkitűzéseinek belső megzavarása feltétlenül árt a külföldi megítélés szempontjából. Sok jószándék kimutatására, sok becsületes törekvés megvalósítására, nagy demokratikus egységre van szükségünk, hogy történelmünknek elmúlt gyászos korszakát tökéletesen elfelejttesük a külfölddel és a demokrácia nagy erényei végképp elhomályosítsák az elmúlt idők vezetőinek bűneit.

A külföldi magyarok helyzetével kapcsolatban Nagy Ferenc kijelentette, hogy a magyar embernek csak el kell kezdeni dolgozni valamely idegen országban, hogy bebizonyítsa képességeit és azután már boldogul. Különösen Amerikában látott szép és megalapozott magyar exisztenciákat. Megható a külföldi magyarok tevékenysége Magyarország megsegítse érdekében. Megérdemlik, hogy sok szeretettel és megbecsüléssel tekintsünk feléjük, de megérdemlik, hogy aki haza akar térni közülük, annak hazatérési útját egyengessük.

A nyugati út erkölcsi téren hozta a legtöbb eredményt. Ötnegyed évvel a magyarországi háború befejezése után a magyar kormány már megbecsült vendége lehetett Moszkvának, Washingtonnak és Londonnak. Büszkék lehetünk a két nagy utazásra mindnyájan magyarok, mert a legnagyobb sötétségből kerültünk ki a világ közvéleményének reflektorfénye elé olyan formában, hogy ez a megvilágítás a magyarságnak csak megbecsülést, segítséget és őszinte barátokat szerzett – fejezte be rádiónyilatkozatát Nagy Ferenc miniszterelnök.