Muráti Lili és Vaszary János „drámai” vallomása a budai rendőrségen

Népbíróság elé kerül a nyilas házaspár

A budai II. kerületi mintarendőrség nemcsak arról nevezetes, hogy elfogta Murait, a nagykátai hóhért, Eckl századost, a százszoros gyilkost, hogy megakadályozta Budán a járványt a hullák eltakarításával és hogy értékes szociális intézkedéseket tett, de arról is híres, hogy kétnapi nyomozás után elfogták a Hűvösvölgyben bujkáló Muráti Lilit és Vaszary Jánost.

Balázs József, a rendőrség vezetője a Lugossy- Major főcsoportot bízta meg az ügy lefolytatásával. Muráti Lili, mint mindig, ezúttal is rendkívül elegánsan jelent meg a kihallgatáson, arcán meg sem látszott, hogy az éjszakát az ugyancsak elegáns férjével a fogházban töltötte. Vaszaryék a feltett kérdésekre elmondották, hogy ők eredetileg Sopronba utaztak.
- Miért volt erre szükség? – kérdezte Lugossy csoportvezető.
- Nem menekültünk, - válaszolta Vaszary- aki egyébként az egész kihallgatás során nem mert az emberek szemébe nézni- csupán elhatároztuk, hogy Sopronba megyünk és onnan esetleg tovább Németországba…
Arra a kérdésre, hogy hova tűnt el a csomagjuk és mi lett a sorsa annak a bőröndnek, amelyben
Murátiék háromszáz darab kromórát, háromszáz darab arany karkötőórát, aranyrudat, többszázezer pengő értékű ékszert vittek magukkal Sopronba, nem kaptak választ a rendőrség vezetői.

Vaszary kijelentette, hogy Sopronból hazajöttek, mert úgy látták, hogy nem fenyegeti veszély őket Budapesten. Amikor azonban a Vörös Hadsereg Budapestre érkezett, autót vásároltak és ketten el akartak menekülni. Az egyetlen járható útnak, a Dobogókő felé vezető utat jelezték. Mire azonban Budakalászra értek, elfogták őket az oroszok.

Vaszaryék az éjszakát orosz fogdában töltötték, két nap múlva azonban szabadon engedték őket. Ekkor Hűvösvölgyben bujkáltak. Itt fedezte fel őket Érdy Sándor és azonnal letartóztatta őket. Vaszary először azzal védekezett, hogy sohasem voltak fasiszták, nem voltak nyilasok, még jobboldaliak sem voltak, sőt inkább baloldaliaknak mutatkoztak, amikor azonban eléjük tárták viselt dolgaikat és amikor látták, hogy ismerik őket, egyszerűen hallgatni kezdtek…

A rendőrség most felkutatja, hogy Muratiék hova dugták „A pénz nem boldogít” jelszóval szerzett vagyonukat, ebből mennyit fordítottak a nyilas- fasiszta uralom támogatására.

Értesülésünk szerint Muráti és Vaszary rövidesen a Népbíróság elé kerül. Itt majd azoktól kapnak, „tapsokat”, akiknek a kínzásához oly viharosan tapsoltak- mindketten…