Volt politikai barátai végeztek Borbély- Maczky Emillel

(A Kis Ujság miskolci tudósítójától.) Borbély- Maczky Emil Miskolc és Borsod vármegye volt kormánybiztos főispánja,- aki a reakció egyik leghírhedtebb élharcosa volt és állandóan a németbarát háború gondolatát hirdette,- Miskolc felszabadulása után őrizetbe került, majd ideiglenesen szabadlábra helyezték. Március elején a politikai rendőrség letartóztatta és megkezdte kihallgatását.

Tekintettel arra, hogy a volt főispán a magyar reakciós politikának egyik ismert képviselője volt, a rendőrség rendkívüli sok értékes adatra számított kihallgatása során. Meg akarták akadályozni, hogy a rendőrségi fogdába lévő többi politikai fogollyal érintkezzen, ezért az egyik hivatali szobát rendezték be számára.

Március 24- én éjjel repülőgépek vonultak át Miskolc fölött, ezt az alkalmat volt politikai bűntársai felhasználták megszöktetésére. A rendőrség épülete előtti kiáltozni kezdtek. Légi támadás van! Eloltani a villanyokat! Ugyanakkor néhány lövés is eldördült. A zűrzavarban Borbély Maczky Emil megszökött. A rendőrség azonnal megindította a nyomozást kézre kerítésére. Kedden reggel egy a Népkertben sétáló nő jelentette, hogy férfiholttestre bukkant. Rendőri bizottság szállt ki a helyszínre és megállapította, hogy a halott Borbély- Maczky Emil volt kormánybiztos, főispán.

A holttesten öt lövés nyoma volt látható, mellén pedig egy ceruzával írt cédula volt, amelyen a következő szöveg állott: „Így járnak az árulók!”

A boncolás során megállapították, hogy a főispánnal valószínűleg még a szökés éjszakáján végeztek és az öt lövés mindegyike - amelyeket különböző fegyverekből adtak le- halálos volt. Helyszíni vizsgálat során azt is megállapították, hogy Borbély- Maczky Emilt máshol gyilkolták meg, holttestét szekéren szállították a népkerti sétányra.

A vizsgálat során az a feltevés alakult ki, hogy volt politikai bűntársai félve , hogy Borbély- Maczky esetleg ismét a rendőrség kezébe kerülhet és ellenük terhelő anyagot szolgáltathat ki, végeztek vele.