A nyilas téboly az őrülteknek sem kegyelmezett

Papp József „testvér” rémuralma az angyalföldi elmegyógyintézetben

Papp József azelőtt kertész volt az angyalföldi elmegyógyintézetben. Október tizenötödike után letette a fűnyíró ollót és bejelentette az igazgató főorvosnak, hogy a nyilaspárt megbízottja lett, és mint ilyen, Szálasiék megbízásából ellenőrzi az intézet működését.

A bejelentés nagy megrökönyödést keltett, bár egyesek nem is csodálkozta azon, hogy Szálasi érdeklődik az elmegyógyintézet iránt. Hiszen egész szomorú működése az elmekórtan körébe tartozott.

Papp József kertész ettől kezdve elhanyagolta munkáját és mindenbe beleszólt. Hogy működésének nyomatékot adjon, előbb egy Janó nevű körzetvezetővel, azután egy „kerületvezető testvérrel” végül egy német főhadnaggyal jelent meg az intézetben és ezek valamennyien kijelentették, hogy Papp József a párt hivatalos megbízottja.

Mint ilyen, először a betegek hozzátartozóit tartotta rettegés alatt. Júliusig 511 betege volt az intézetnek, de a júliusi bombazápor után megváltozott az intézet helyzete. A könnyebb betegeket el kellett szállítani, a súlyosabb esetek egy részét pedig át kellett vinni a Lipótmezőre. Nyolcvan elmebeteg maradt Angyalföldön. Ezek között zsidók is voltak, akiket sűrűn látogattak rokonaik.

Október 15-e után Papp József, a kertészből lett nyilasvezér, lesben álló testvéreivel” lefogatta a hozzátartozókat és nyilasházakba hurcolta őket. A látogatók eljöttek az intézetbe és soha többé nem kerültek haza. Amikor az igazgatóság tagjai tudomást szereztek a sorozatos emberrablásról, a kapuban várták a zsidó betegek hozzátartozóit és azt tanácsolták, hogy ne menjenek be, nehogy őket is elhurcolják a betegágy mellől.

Január hatodikán Papp József és a vele együtt garázdálkodó Mankó Sándor összebújtak és láthatóan terveztek valamit. Ezt észrevette egy zsidó beteg és megszökött. Ugyanaznap éjjel Papp és Mankó kizavarták ágyaikból az intézet férfiosztályán levő öt zsidó elmebeteget és a pincébe hajtották őket. Ott ketten véresre verték az öt szerencsétlent, akik közül három gyógyíthatatlan elmebeteg volt. Hajnalban revolvert szegeztek rájuk és elvitték őket az intézetből.

Az igazgatóság csak másnap tudta meg, hogy mi történt. Az öt elmebeteg, azóta sem került elő.
Nem is kerülhettek elő, mert Papp testvér és Mankó nevű társa előbb a nyilasházba, azután a Dunához vitte az öt élőhalottat, köztük az intézet egyik legrégibb betegét, Bertalan bácsit. Ott egy másik csoport nyilasházból idehurcolt szerencsétlennel együtt agyonlőtték őket.


Papp „testvér” másnap kijelentette, hogy az intézetet zsidótlanítani kellett és a munkának még nincs vége, mert a női osztályon is vannak zsidók. Az intézet vezetőségének erélyes fellépésére azonban tervét nem tudta végrehajtani.

Papp József és Mankó Sándor az oroszok bevonulása előtt elmenekültek, de egy, a feleségéhez küldött és elfogott levélből kitűnik, hogy mindketten fogságba kerültek, így mód van arra, hogy a Népbíróság előtt feleljenek rémtetteikért.
A volt kertész rémuralmáról szóló értesüléseinket az Angyalföldi Ideg és Elmegyógyintézet igazgatósága megerősítette. Hivatalos jegyzőkönyv bizonyítja, hogy Papp József elhurcoltatta a betegek hozzátartozóit, és hogy a hetedikére virradó hajnalon ő maga és Mankó vitték el az öt magatehetetlen elmebeteget, akiktől nyilván a nyilas uralom sikerét féltették.

De nemcsak az angyalföldi elmegyógyintézetben történtek embertelenségek a betegekkel. A Lipótmezőn is garázdálkodtak, onnan is elhurcoltak betegeket. A vidéki idegklinikákról pedig már tavasszal a gettókba hurcolták az elmebajosokat. Gettókba kerültek azok a betegek is, akiket Budapestről helyeztek ki részben családi ápolásra, Gyöngyösre, Egerbe, Sátoraljaújhelyre. Ezeket az elmebajosokat azután Auschwitzba hurcolták és a deportáltak öt napon át gyakran közveszélyes örültekkel együtt utaztak a bezárt vagonokban.

Szálasi nem kegyelmezett meg az őrülteknek sem. Meg akarta gyilkoltatni az ország összes elmebetegeit. Mintha ezzel is kifejezésre akarta volna juttatni, hogy Magyarországon csak egy őrült lehet. Ő, Szálasi…