Felszállt a kormányozható léghajó

Zeppelin német gróf, egy 70 éves nyug. tábornok már évek hosszu sora óta foglalkozik a kormányozható léghajó elkészitésével. A tudományos alap, melyen terveit és számitásait készitette, bizalmat ébresztett nem csupán tudományos körökben, hanem vállalkozóknál is. Társaság alakult, mely Zeppelin tervei szerint óriási léggömböt készittetett.


A bodeni tavon Friedrichshafennél készült el a kormányozható léghajó, s onnan tette meg Próbautját többszörös elhalasztás után julius 2-án este.
Napok óta lesték már a nagy eseményt. A part környéke el volt lepve, a tavon gőzhajókon csónakokon várakozott a közönség. De mindig szeles volt az idő, a léggömböt sem birták kellőleg fölszerelni a kitűzött időre.

 

Végre jul. 2-án esti nyolcz órakor az idő is kedvező volt, teljes szélcsönd, s a léghajó megtette első rövid utját. Néző közönség akkor kevés volt. A fölszállás nem hiusult meg, a mi azt látszik bizonyitani, hogy az egyensulyt Zeppelin jól kiszámitotta. A tetemes sulyú hajtó-készüléket és öt utast a nagy léggömb fölvitte, s a kormányzás hatását bizonyitja, hogy a leszállás is szerencsésen megtörtént. A készülékek jól működtek, de az erősbödő szél ellen a csavarok ereje nem volt elég.


Az eredményről megoszlanak a vélemények. A szél erejét Zeppelin léghajója nem birja legyőzni, de nyugodt levegőrétegben kormányozhatónak mutatkozott. A technikai vivmányokban tehát – meglehet – egy uj és határozott lépés történt.
A léghajó lassan emelkedett, dél felé fordult, majd emelkedő és süllyedő mozdulatokat tett, a melyek mindsikerültek. Később ismét megváltoztatta állását és több fordulatot tett. Végül épen a tó fölött megállt. Akkor körülbelül ötszáz méter magasan lehetett. Egyszerre gyönge szél kerekedett, és éjszak-kelet felé hajtotta a léghajót.

 

A léghajó hét-nyolcz kilométerre szállt le attól a helytől,a honnan fölszállt és a nyilt tavon Immenstadt mellett állva maradt, a nélkül, hogy tovább mozgott volna. Az utazás 18 perczig tartott. A léghajó megtöltésére alkalmas gázt illetőleg szükséges újabb kutatás. Még több próbafölszállás is lesz. A mikor Zeppelin gróf visszatért a levegőben tett utjáról, a Württenbergi király nevében Vilmos urachi herczeg üdvözölte.


A szakértők vélekedése Zeppelin léghajójáról nagyon tartózkodó. Azt mondják, hogy Renard és Krebs franczia tisztek 1884-ben már elértek oly eredményt, mint Zeppelin, sőt többet, mert képesek voltak oda visszatérni, a honnan elindultak.