Sporttörténeti különlegességek – 1900-1929

A századelő „all round” sportolói

A régi újságcikkekben gyakran előfordul, hogy ugyanazokat a neveket néha egymástól igencsak eltérő sportágak kapcsán is olvashatjuk. Itt nem arról van szó, hogy a gyakori családnevek miatt találkozunk több alkalommal ugyanazzal a névvel, hanem ténylegesen ugyanarról a sokoldalú sportolóról szólnak a cikkek.

A huszadik század kezdetén az egyik legismertebb „all round” sportoló az athéni olimpián úszásban két aranyérmet szerző Hajós Alfréd (Guttmann Arnold) volt, aki az úszás mellett tagja volt az első magyar labdarúgó-bajnokságot megnyerő BTC csapatának, melynek színeiben öt gólt is szerzett.

Ugyancsak a bajnokcsapat tagja volt Manno Miltiades is, aki számtalan sportágban ért el kimagasló eredményt. Az első két labdarúgó bajnokság gólkirálya a labdarúgás mellett úszott, atletizált, kerékpározott, többszörös bajnok volt evezésben és telente a gyorskorcsolya versenyeken diadalmaskodott.

Manno Miltiades egyik legnagyobb vetélytársa a korcsolyaversenyeken Wampetics Imre volt, aki nyaranta szintén evezett és tagja volt a „33” FC labdarúgócsapatának is.

Az egyik legsokoldalúbb magyar sportoló Kehrling Béla volt, aki teniszben 16 egyéni, 10 páros és 6 vegyes páros bajnoki címet szerzett. Emellett asztaliteniszben is eredményesen szerepelt, 1926-ban világbajnoki ezüstérmet nyert a páros versenyben Mechlovits Zoltán oldalán.

Labdarúgásban is a válogatottságig vitte, a MAC játékosaként négyszer is beválogatták a nemzeti tizenegybe. A téli időszak sem telt el sport nélkül Kehrling életében, válogatott jégkorongozóként tartotta edzésben magát.

Ne feledkezzünk meg a hölgyekről sem, köztük is akadt olyan, aki több sportágban szerepelt eredményesen. Stieber Lotti például nem csak jégen ért el nagyszerű eredményeket, hanem az uszodában is jeleskedett. A BKE kétszeres műkorcsolyázó bajnoka több úszóbajnoki címet is a magáénak tudhat.

Többek között még folyambajnokságot is nyert. Tagja volt továbbá a Magyar Hockey Club női gyephoki csapatának is.

Felmerülhet a kérdés, hogy miként fordulhatott elő, hogy ilyen sok sportoló ennyire szerteágazó sportágban szerepelt ilyen magas szinten. Valószínűleg úgy, hogy az egyes sportágak még nem követeltek meg olyan speciális izomzatot és gyakorlatot, mint manapság.

A mai világban szinte elképzelhetetlen, hogy valaki több sportágban is maradandót alkosson, mint ahogy polihisztorok sincsenek mostanában. Emlékezzünk hát elismeréssel ezekre a kiváló sportemberekre.

Major Tibor