Aktuális furcsaságok - New-york

Az amerikai Salt Ice Corporationnek nemrég sikerült olyan jeget előállítani, amelynek olvadási pontja fagypont alatti 21 fok volt. Ennek az újfajta „hideg” jégnek az élelmiszerhűtésben nagy jelentősége lehet.

A közönséges jég ugyanis 0 fokon kezd olvadni és miközben megolvad, környezetétől hőt von el. Ez a hőelvonás, vagyis a jég közelében elhelyezett élelmiszerek lehűtése tartósítja az illető élelmiszert. Könnyű belátni, hogy a 0 foknál alacsonyabb hőmérsékleten olvadó jég a környezetétől több hőt von el, mint a 0 fokon olvadó, ugyanolyan mennyiségű és súlyú „hideg” jégnek hőelvonó hatása tehát sokkal nagyobb, mint a rendes jégé.

Az újfajta jéggel tehát helyet lehet megtakarítani és fokozni lehet a hűtőhatást. A „hideg” jég klórkalcium-oldatból készül, mégpedig úgy, hogy az oldatot fagypont alatti 35 fokra lehűtve egy különleges készüléken hajtják keresztül. A klórkalciumŹoldat a készülék falán kártyalapvastagságú lemezek alakjában rakódik le. Ezeket a lemezeket azután megfelelő nyomással téglaalakú tömbökké sajtolják össze és így hozzák forgalomba.