A nagyvilágból 2. - A kopaszodás okai

Az orvosok kutatásaiból kiderült, hogy a kopaszodás legtöbb családban öröklékeny tulajdonság. Akinek felmenő ágon kopaszok voltak a családjában, az rendszerint semmiféle óvatossági rendszabállyal sem tudja a kopaszodást elkerülni. Vannak azonban olyan különleges okok, amelyek a kopaszodást elősegítik, sőt kopaszodásra nem hajlamos emberek hajhullását is fokozzák.

Ilyen ok elsősorban az állandóan egy irányban való nyomás, húzás és fésülés. Akár oldalt választja el valaki a haját, akár hátrafelé fésüli, a huzamosabb ideig egyirányba való szoktatás a haj gyökerének szögben való törését hozhatja létre. Az ilyen szögben tört hajszálak azután előbb-utóbb kihullanak, különösen, ha a hajat sűrű fogú fésűvel és kemény hajkefével gyakran fésülik és kefélik. A haj szögben törését és a kopaszodást a túzásba vitt kalapviselés, a hajcsavarok, hajtűk és homlokszalagok viselése is okozhatta. Ez utóbbiak a nők hajának ritkulását gyorsítják meg.

A hajhullás elleni védekezésül azt ajánlják, hogy az éjszakai alvás idejére változtassuk meg a hajviseletet. Aki tehát napközben hátra vagy oldalra fésüli a haját, éjszakára fésülje másképpen, lehetőség szerint a természetes hajnövésnek megfelelően előre. Férfiaknál jóhatású a haj rövid nyírása és a haj gyakori kíméletes mosása, tisztántartása is. Előnyösnek bizonyult a gyenge szeszes lemosás is. Mindezek az óvatossági rendszabályok meghosszabbítják a haj élettartamát, a hajhullásra hajlamos férfiakat azonban nem menthetik meg az előbb-utóbb bekövetkező kopaszodástól.