Egy „svéd” cselédszoba ágyán ülve szemén monoklival halt meg Szomory Dezső

Két dráma, egy kötetre való lírai költemény, egy 4000 kötetes könyvtár, két monokli, egy egyiptomi faszobor, két pár cipőfűző és egy tollszár maradt utána

Szomory Dezső a nyilasuralom legvadabb tobzódásának napjaiban halt meg. Haláláról a nyilas sajtó természetesen nem vett tudomást. Ezért a sok kósza hír, amely az ostrom után a nagy író haláláról elterjedt.

Az igazság ez:
Szomory Dezső november közepén öccse, Szomory Emil Szent István – körúti lakásáról, ahol a német megszállás óta megbujt, a nyilasok egy pozsonyiúti svéd védett házba hurcolták. Új hajlékában azonban meghitt barátok várták, Füst József és Valér Sándor. Már tizenöten laktak itt, az író mégis külön lakosztályt kapott: egy cselédszobát. Poggyásza: néhány ruhadarab, nyaláb kézirat, és egyetlen könyv,Sainte Beuve: Causeries du Lundi-je volt.….Lakótársai istápolták, segítették. Különösen Schubert Ernő festőművész vigyázott rá. Szomory a kis cselédszobában is megőrizte jellemző szokásait: délután 3-kor kelt és hajnalban tért nyugovóra. Utoljára Schubert Ernő beszélt vele november 30- ának hajnalán. Füst József naplójából tudjuk meg az ágyúdörgés közben folytatott utolsó beszélgetéseink részleteit:
- Vége nemsokára az egésznek,- mondta Szomory Dezső- én érzem és érzem azt is,
Milyen tehetségtelen ……volna meghalni az utolsó negyedórában…

Fél öt tájban megszólaltak a kakasok és megszólalt az író is:
-Subi, hallod, szólnak a kakasok! Ugyan nem igazi kakasok ezek sem, mert itt élnek a szűk udvarokon, de mégis a hangjuk olyan, mint a szabad kakasoké…Ilyenkor én már el szoktam aludni…
Azután bevette az altatót és elaludt. Délelőtt 11 óra tájban még egyszer felkelt. Kicsit dúdolt, majd kinyitotta a konyhaajtót, de mentem be is csukta, mert ott már javában folyt a „lakodalmas főzés, rezesbanda módjára”:- ahogy annyiszor gúnyolta az üres fazekak kongását.

Délután halva találták, ágyán ülve narancssárga pizsamájában monoklival a szemén.
Az orvos megállapítása szerint szívroham ölte meg őt. Hetvenhat éves volt. Nem maradt utána más földi jószág, mint óbudai lakásán egy zongora és néhány festmény, a Szent István körúton 1000 kötetes könyvtár, amelyre ráomlott a mennyezet, és amelynek könyveit a romok alól is lopakodják (itt az ideje, hogy a Nemzeti Bizottság védelmébe vegye!) és a pozsonyiúti cselédszobában két monokli, három borotva, egy miniatűr egyiptomi faszobor, két pár barna cipőfűző, egy vékony tollszár néhány tollal és kéziratok. Feltűnően sok a hátramaradt magyar és francianyelvű vers.
Egy finom kötetre való. Kibetűzni csak az a szedő tudná, aki évtizedeken át szinte monopolisztikusan szedte Szomory kéziratait. Mindenesetre váratlan: Szomory Dezső mint lírai költő! Két színdarab is maradt kéziratban: Magdus, pesti társadalmi dráma, amilyent Szomory oly sokat írt és a Sába királynője, az oly régen ígért bibliai legenda.

Mennyire szomorys a darab tirádás.hangja, amikor Belkisz, Sába királynője megjelenik Salamon előtt. Íme egy részlet:
Salamon: Igy egyedül, liliom?
Belkisz: Így alázattal… nem több ez, mint mind? Egész virágözön nem több? … Ha azt mondod liliom, így magányosan, egy szó, nem szebb? Nem több? Ne essünk terhedre itt, volt óhajom, lásd! Sok színes, zengő népem, mező és nyáj, ami követ, a kapuknál építi sátrait… Elküldtem minden hölgyemet, hogy így tűnjek fel előtted, védtelen- egy fénylő porszem csak amit a szél hozzá sodor boldog Arábiából,- itt vagyok! Judea királya, aki szól.

Érdekes még az iratcsomóban a Sába királynője német fordítás is. Szintén Szomory műve.
A temetés dolgában Füst József professzor, a kiváló író járt el. Amikor az V. ker. elöljáróság tisztiorvosi hivatalában jelentette, hogy Szomory Dezső író meghalt, az egyik ott dolgozó hölgy kijavította:
- Nemde Weisz Dávid?
- Lehet kérem- válaszolta Füst- és azonban Szomory Dezsőnek ismertem.
Így távozott a földi terekről egy lángeszű magyar író, annyi megejtő mennyei zengzet poétája.