Őrizetbe vették Szeleczky Zita férjét, a hitlerista Haltenberger Gyula mérnököt

A budai rendőrség politikai osztálya letartóztatta Haltenberger Gyula mérnököt, a Sopronban hotelba szökött Szeleczky Zita férjét. A nyurga fiatalember közismert volt erősen szélsőjobboldali felfogásáról.

Lelkesedett Hitler zsenialitásáért és náci rendszeréért, szoros kapcsolatot tartott fenn a hazai náci- zsoldosokkal. Ő maga mindenesetre úgy illeszkedett be az általa hangosan dicsőített Uj Európába, hogy mérhetetlen vagyont spekulált össze. Egyik fő jövedelmi forrása az a vegyiipari vállalat volt, amely Gros elnevezéssel az arckrémtől a borotvaszappanig különféle mutatós, de silány piperecikkeket hozott forgalomba, német receptre való hivatkozással.

Decemberben már nem volt oly biztos Hitler zsenijében. Az ostromgyűrű bezárása előtt azt a sürgős ajánlatot tette az egyik svájci összeköttetésekkel rendelkező ügyvédnek, hogy félmillió pengőt lefizet Napoleon aranyakban, ha kieszközli számára a svájci beutazási engedélyt. Közben Budapest körül az ostromgyűrű bezárult és ez keresztülhúzta a svájci menekülés tervét.

Szerepe volt abban, hogy felesége, Szeleczky Zita beledobta magát a nyilas- mozgalmakba és egyik vezérszereplője lett Szálasiék rádiópropagandájának.

Amikor a detektív kihallgatták Haltenberger Gyulát, meglepő védekezésekkel állt elő.
- Beismerem,- vallotta- hogy igenis lelkesedtem a németekért, most azonban revideálom álláspontomat!

Szeleczky Zitával kapcsolatban Haltenberger ezt a meglepő nyilatkozatot tette:
- Megérdemelte a sorsát. Úgy kell neki, miért volt a nyilasoknak annyira lelkes propagálója!