Százötven budapesti nő hazaszökött az auschwitzi haláltáborból

A deportáltak közül többszázezer elhurcolt polgári személy van még életben

Sokan ismerik a magyar fővárosban az Erzsébet- körút és Wesselényi –utca sarkán levő Viktória gyógyszertár Schiller Ernő nevű kitűnő gyógyszerészét, akinek feleségét, mint annyi más budapesti nőt, annakidején a nyilasok és németek elhurcolták Budapestről. Nagypénteken aztán óriási öröm volt a Schiller családban: megjött Schiller Ernőné, akiről kiderült, hogy hosszú hónapokat töltött az auschwitzi haláltáborban.

Auschwitz, lengyelül Oswjecim, egy 11.000 lakosú galíciai városka, amely mellett az országot leigázó németek monstre internálótábort rendeztek be. Idevitték Budapestről is a megbízhatatlan elemeket, főleg a zsidó nőket, részben a kistarcsai- internáló táborból, másrészt a városligeti KISOK- pályáról.

Schiller Ernőné teljesen egészségesen érkezett meg Budapestre és elmondotta, hogy egy hónappal ezelőtt kétezren szöktek meg vele együtt Auschwitzból, ahol a fegyelem rendkívül meglazult. A kétezer közül mindössze százötvenen jutottak el a magyar fővárosba, mert útközben lemaradtak, vagy pedig megbetegedtek.

Különösen az elhurcolás idejében történtek óriási, kegyetlenkedések, mert a nyilasok lelketlenül és embertelenül bántak a foglyokkal, lezárt vagonokban, élelem nélkül, a betegségnek és pusztulásnak kitéve vitték el a deportáltakat. Amikor a németek hatóságok átvették őket, lenyírták a hajukat, nehogy meg tudjanak szökni, mert ez volt a különös ismertetőjelük. Több százezer deportált volt még Auschwitzban Schillerné szökése idején. Schiller Ernőné és egy barátnője elmondották, hogy gyalog, vagonban, kocsin szöktek hazafelé. Útközben elhagyott városokban szereztek maguknak táplálékot. Az orosz hatóságok a legnagyobb előzékenységgel álltak rendelkezésükre, amikor már felszabadított területre értek és megkönnyítették számukra a Lengyelországból való hazautazást.

Megnyugtató kijelentéseket tettek arra nézve is, hogy nagyon sok budapesti család még életben fogja viszontlátni elhurcolt hozzátartozóját. A németek főleg erődítési munkálatoknál használták fel az auschwitzi haláltábor lakóit, nem kímélve a munkaerőt. Ennek ellenére igen sok deportált budapesti és vidéki nő kerül vissza majd a felszabadító orosz hadsereg segítségével családi otthonába.(K-I)