Letartóztatták Prónay Pál alezredest, a „Szálasi- partizánok” vezérét

Hurokra került Prónay Pál ny. Huszárezredes is, a 19-es 20-as évek rettegett Pali bácsija. A Prónay különítmény garázdálkodásával már negyedszázad előtt foglalkozott a világsajtó. Terrorlegényei százával tették el láb alól országszerte a baloldali meggyőződésű férfiakat és nőket, nem rettentek meg nagystílű zsarolások és rablógyilkosságok végrehajtásától sem.

Közel két évig veszélyeztették ezek az egyenruhás terrorkülönítmények a közbiztonságot és ásták alá a határokon túl hírnevünket és becsületünket. E bandáknak basája volt Prónay Pál, míg végül gróf Teleki Pál, majd Bethlen István gróf fel nem számolták a különböző szállodákban tanyázó rablógyilkos és zsaroló különítményeket. Prónay, ekkor kiesett a hatalmasok kegyéből s csak a Sztójay- kormány idején kezdett újra tevékenykedni: s amikor Szálasi átvette a hatalmat, oroszellenes partizánmozgalom szervezésére kapott megbízást. Főleg nyilas és németérzelmű egyetemi hallgatókat szervezett szabadcsapatába, a Radetzky laktanyába, de Budapest körülzárása megakadályozta abban, hogy bandájával az erdőkbe szökjön. Ő maga Pesten maradt, sorsukra bízva bűntársait.

Végül is most lefogták s majd a népbíróság előtt felel tetteiért. De felelnie kell majd a negyedévszázad előtt elkövetettekért is.