A németek börtönbe vetették Görgey Vincét, a hitlerista uszítót

SS századosi egyenruhában megszökött szolgálati helyéről: Berlinből

A napokban érkezett Budapestre kalandos út után Kosch Zoltán szakmunkás, akit december elején a nyilasok illegális röpiratok terjesztéséért a margitkörúti fegyházba szállítottak.
- Engem december 4- én csíptek el a nyilas nyomozók- meséli Kosch Zoltán.- Titkos röpiratok terjesztése volt a vád, a feljelentést a sorainkba befurakodott Gestapo- ügynök tette ellenünk. December 24- én egy nagyobb csoporttal együtt Sopron – Kőhídára vittek. Aznap végezték ki Bajcsy –Zsilinszkyt. Az egész fegyház erről a szörnyű eseményről beszélt. Bajcsy- Zsilinszky a németeket átkozva és a szabad, független Magyarországot éltetve ment a bitó alá. Nemsokára sorra került az ú. N. Topa- ügy tárgyalása. Mielőtt ítéletet hirdettek volna, az egyik vádlott Dallos György mérnök öngyilkos lett. Ebben az ügyben szerepelt Stolte István is, akinek a magatartása kezdettől fogva igen gyanús volt. A letartóztatott tisztek egy része határozottan állította, hogy Stolte árulta el Kiss János altábornagy tiszti mozgalmát s ennek volt a következménye, hogy Bajcsy –Zsilinszky Endre is fogságba került. A Topa- ügy tárgyalásán Stolte mindenesetre azzal védekezett, hogy ő a politikai rendőrség megbízásából, kifejezetten Szálasiék utasítására kapcsolódott be az illegális mozgalmakba, hogy leleplezhesse azokat. Stoltét felmentették, a Topa- ügy többi vádlottját a fegyház udvarán kivégezték.

Még egy érdekes hírt mond, Kosch Zoltán: a sopronkőhidai fegyházba március közepén
megbilincselve hozták be Görgey Vincét, az uszító nyilas újságírót. SS- századosi egyenruha volt rajta és az volt a vád ellene, hogy megszökött szolgálati helyéről, Berlinből.