Nagybaczoni Nagy Vilmos él

Hazavárják Sopronkőhidáról

Híre terjedt, hogy Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter, a sopronkőhidai fegyház kórházában meghalt. Ez a hír szerencsére alaptalannak bizonyult. A vezérezredes családja ma kapott értesítést, hogy Nagy Vilmos életben maradt és fivérével, Nagy Béla vezérőrnaggyal együtt előreláthatóan rövidesen Budapestre érkezik.

Nagybaczoni Nagy Vilmos a Kállay kormány honvédelmi minisztere volt 1942 szeptemberétől 1943 májusáig. Az egyetlen volt, aki a sötét korszakban nyíltan síkraszállt a zsidó munkaszolgáltatásokért. Kijelentette a parlamentben, hogy a honvédelemben nem ismer fajokat, felekezeteket, csak jó és rossz katonák. Törvényjavaslatot készített a munkaszolgálatos rendszer reformjáról, de azt már nem terjeszthette be, mert a németek megbuktatták. Nagy Vilmos ugyanis nyíltan megmondta a kormányzónak, sőt németországi látogatása alkalmával Hitlernek is, hogy Németország nem nyerheti meg a háborút.

A Szálasi- uralom alatt a Gestapo állandó felügyelete alatt tartotta. Rajniss támadása után pedig Klotildligeten letartóztatták. A svábhegyi Lomnic- szállóból Sopronkőhidára vitték, ahonnan most tér majd haza családja körébe. Isten hozta ezt a talpig becsületes, derék embert!