Apróságok

A nagyváradi politikai rendőrség letartóztatta Delly Ferencet, az ismert bonviván színészt, akit több feljelentés nyilas üzelmekkel vádolt meg. Az ismert színészt nemrégiben a színészek nem igazolták, noha Delly erősen védekezett az őt ért vádak ellen.

Ugyancsak letartóztatták Putnik Bálint volt nagyváradi színigazgatót is, aki annakidején előadta színházában román és zsidó ellenes művét. Letartóztatta a politikai rendőrség Festetics Ernő grófot, a nyilaskeresztes párt megalapítójának, Festetics Sándor grófnak a fiát is, aki Kék Duna címen éttermet, majd cukrászdát nyitott.

Letartóztatták Evetovics Jánost, Kövesi elnök urat, a kis Fröhlichet és a Negresco tulajdonosát

A politikai rendőrség nyilas üzelmek bűnlajstroma alapján letartóztatta Evetovics Jánost, a békebeli, sőt háborús Budapest legismertebb lokál- vállalkozóját. Evetovics felestárs volt a Moulin Rouge-ban, ő bértelte évekig a Palais de Danse- ot és a margitszigeti nagy nyári- tánc és varietéhelyiséget is.

Vele egyidejűleg került a rendőrségre Kövesi Géza kávés, akit a nyilasok s kávésok ipartestületének élére állítottak. Azzal kezdte, hogy a nyilas pincéreknek prédául dobta a zsidó vagy zsidó származású, vagy baloldaliságuk miatt menekülni kényszerült zsidó kávéháztulajdonosok üzletét és berendezését és megtiltotta, hogy ezekért a százezres értékekért egy fillért is fizessenek.
Kövesi elnök úr egyébként a nyilas lapokban. Mussolini – hangú nyilatkozatokat tett közzé és a náci- nyilas gyűléseken is embertelenül uszító kijelentéseket tett.

Letartóztatta a rendőrség Paulin Lajost, a dunaparti Negresco volt tulajdonosát, aki Szálasiék uralma előtt néhány hónappal a Dunacorso- kávéházat is kezelésbe vette. Velük ül együtt a rendőrségen Fröhlich Károly, a kis Fröhlich néven közismert bárzongorista, akit azzal vádolnak, hogy este fülbemászó valcereket játszott, nappal fülébe súgta a Gestapo- nak, kik szervezkednek a náci- uralom ellen.

Gyanúokok szólnak amellett is, hogy a kis Fröhlich a magyar arisztokrácia egyik elfajzott tagjának, gróf Széchenyi Lajosnak és feleségének volt bizalmasa- politikai tanácsadója.