Meztelenül állt a bitó alá a sopronkőhidai fegyház udvarán herceg Odescalchi Miklós

Odescalchi Miklós herceg ifjú és nyúlánk figurája napjaink történetében bizony legfeljebb csak az időszerűtlenség sajátosságával hat. Gáláns kalandok, illatos históriák szőttek ma már korszerűbben legendát alakja köré. Újságunk a fiatal tuzséri nagybirtokos haláláról a következő hiteles részleteket tudta meg:

Odescalchi Miklós mint repülőtiszt, szökést próbált repülőgépével és Tito csapataihoz akart repülni. A szökés nem sikerült. Odescalchi Miklós gépe tévedésből német repülőtéren ereszkedett földre és így történt, hogy a margitkörúti fogházba vitték. Itt rettenetesen megkínozták, így került vérbefagyva a sopronkőhidai fegyházba, ahol szökése miatt halálra itélték. Odescalchi ekkor elhatározta, hogy ha már a halálos ítéletet elkerülni nem is tudja, legalább megakadályozza, hogy holmijaiból bármi is a nyilasok birtokába jusson. Ezért borotvapengét szerzett, amellyel a legnagyobb műgonddal és a leggondosabb aprólékossággal felszeletelte ingét, ruháját és minden más holmiját, csak azért, hogy semmi ne juthasson a nyilasok kezére.

Szemtanuk elbeszélése szerint a fiatalember teljesen anyaszült meztelenül állott a bitó alá.
Itt is férfiasan viselkedett; még az utolsó pillanatban is kifejtette hóhérjainak, hogy azért akasztja magát így, meztelenül, mert nem akarja, hogy a nyilas banditák bitorolják tulajdonait.