Miért háborús bűnös az elmenekült Dohnányi Ernő

Megkezdődtek az igazolások a zenész-fronton is

Nem volt meglepetés a beavatottak előtt az a hír, hogy Dohnányi Ernőt, a Zeneművészeti Főiskola volt főigazgatóját, az ismert zeneszerzőt és zongoraművészt a háborús bűnösök listájára tették. Dohnányi nevéhez fűződik a Zeneakadémia zsidótlanítása, sőt őmiatta vonult Bartók Béla a lángeszű muzsikus, önkéntes számkivetésbe. Dohnányi a nyilas időkben a Várba, Szálasihoz rendeltette a zenészeket. A meghívottak közül sokan nem éltek a kitüntetéssel, de megjelent Rajter Lajos, Laurinin Lajos és a muzsikus gárdának az a része, amely reakciós szellemben gondolkozott és cselekedett. Mialatt a Zeneművészeti Főiskolán megkezdődtek az igazolások a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége is átvizsgálja tagjait. Itt közöljék a szövetségnek a Sztójay-kormány idején megválasztott vezetőségét, amely a nyilasok alatt is a helyén maradt.
Elnökség:
Dr. Sándor Jenő, Akom Lajos, Eismann Mihály, Ádám Jenő, Huzly Imre, dr. Kókai Rezső, dr. Liszt Nándor, Losonczy Dezső, Pápai Molnár Elemér, Segesdy László, Stelániai Imre, Rajter Lajos, Mathussovich Aladár, Teghze Gerber Miklós, dr. Tóth Dénes
A tantiémeket elosztó bizottság:
Dolecskkó Béla, Fehér István, Hanzély László, Kalmár Pál, Kiszely Gyula, Kubányi György, László Imre, Szabó Miklós, Vincze Ottós és Viski János.